Stalno predstavni┼ítvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
04.07.2018  

Forum za varnostno sodelovanje OVSE o pomenu protiminskega delovanja

Dunaj, 4. julij 2018 -  Forum za varnostno sodelovanje Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), ki mu od aprila do avgusta letos predseduje Slovenija, je na dana┼ínjem rednem zasedanju obravnaval vlogo protiminskega delovanja v vseh fazah konfliktov. Problematika protipehotnih min postaja vse bolj pere─Źa, saj ┼ítevilo ┼żrtev min iz leta v leto nara┼í─Źa. Na zasedanju je nastopil tudi direktor ITF Ustanove za krepitev ─Źlovekove varnosti, ki letos obele┼żuje 20. obletnico delovanja.

Veleposlanik Andrej Benedej─Źi─Ź, stalni predstavnik Slovenije pri mednarodnih organizacijah na Dunaju, je v uvodu kot predsedujo─Źi Forumu izpostavil, da protipehotne mine ┼íe vedno pestijo Zahodni Balkan, kot tudi nekatere druge regije OVSE. Danes razminiranje postaja zaskrbljujo─Źe aktualna tema, saj se je ┼ítevilo ┼żrtev protipehotnih min v zadnjih petih letih podvojilo. Problematike se dobro zaveda tudi OVSE, saj je pred dobrim letom dni zaradi eksplozije mine umrl Joseph Stone, ─Źlan Posebne opazovalne misije OVSE v Ukrajini. Gre za prvo smrtno ┼żrtev v zgodovini OVSE operacij.

Zasedanje je bilo sicer organizirano tudi v lu─Źi 20-letnice delovanja ITF Ustanove za krepitev ─Źlovekove varnosti (https://www.itf.si/facesofitf), ki jo je Slovenija ustanovila leta 1998, da bi naslovila minski problem v Bosni in Hercegovini. Na zasedanju Foruma je zato kot prvi govorec nastopil direktor ITF, veleposlanik Toma┼ż Lovren─Źi─Ź, ki je poudaril, da protipehotne mine ogro┼żajo razvoj in zaostrujejo humanitarno situacijo v prizadetih dr┼żavah. Mednarodna skupnost se zato trudi podpreti razminiranje, ki omogo─Źa bolj u─Źinkovito humanitarno pomo─Ź in trajen razvoj. ITF se zaveda da protiminsko delovanje ne more biti zares u─Źinkovito, ─Źe obsega le razminiranje, zato izvaja tudi projekte, ki prispevajo k pomo─Źi ┼żrtvam min, izobra┼żevanju o nevarnosti min ter uni─Źevanju zalog min.

Po uspe┼íno izvedenih aktivnostih v Bosni in Hercegovini je ITF s─Źasoma zaradi povpra┼íevanja donatorjev za─Źel ┼íiriti svoje dejavnosti tako vsebinsko kot geografsko. Danes ITF na ┼ítirih kontinentih krepi varnost in omogo─Źa obnovo in razvoj dr┼żavah, ki so jih prizadejali oboro┼żeni spopadi, z izvajanjem projektov na podro─Źjih kot so razminiranje, nudenje pomo─Źi ┼żrtvam oboro┼żenih spopadov ter uni─Źevanje prese┼żnega oro┼żja in streliva. Veleposlanik Lovren─Źi─Ź je menil, da je potrebno okrepiti vse elemente protiminskega delovanja, predvsem pa razminiranje in pokonfliktno rehabilitacijo, tudi preko dejavnosti OVSE in Foruma za varnostno sodelovanje.

Predstavnike sodelujo─Źih dr┼żav OVSE je nagovorila tudi Arianna Calza Bini, direktorica ┼żenevske ustanove "Gender and Mine Action Programme". Izpostavila je, da protiminsko delovanje ne poteka v vakuumu, temve─Ź se izvaja v razli─Źnih kontekstih, kjer dru┼żbene norme pripadnikom obeh spolov dolo─Źajo razli─Źne vloge in odgovornosti. Sodelovanje ┼żensk pri prepre─Źevanju in re┼íevanju konfliktov dokazano prispeva k trajnej┼íim in uspe┼ínej┼íim mirovnim sporazumom, zato integracija na─Źela enakosti spolov v protiminsko delovanje ne pomeni samo ve─Źje enakosti, temve─Ź tudi ve─Źjo kakovost pri izvajanju.

OVSE namenja veliko pozornosti razminiranju in protiminskemu delovanju, zato sta na zasedanju nastopila tudi veleposlanica Tuula Yrj├Âl├Ą, vodja Programske pisarne OVSE v Du┼íanbeju, in veleposlanik Vaidotas Verba, Koordinator projektov OVSE v Ukrajini, ki sta predstavila konkretne protiminske aktivnosti OVSE na terenu. Veleposlanik Verba je poudaril, da Ukrajina potrebuje mo─Źan pravni okvir o protiminskem delovanju, da bi lahko u─Źinkovito naslovila problem kontaminacije z minami. Veleposlanica Yrj├Âl├Ą pa je menila, da OVSE lahko veliko prispeva k protiminskemu delovanju, predvsem zaradi svojega celovitega in ve─Źdimenzionalnega pristopa k varnosti.