Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
21.10.2015  

Udeležba v.d. GD mag. Tomaža Lovrenčiča na Sredozemski konferenci OVSE v Jordaniji

Sweimeh, 21. oktober 2015  - Od 20. do 21. oktobra  poteka v Jordaniji  Sredozemska konferenca OVSE na temo “Skupne varnosti v sredozemski regiji – izzivi in priložnosti”.

Vodja slovenske delegacije v.d. GD mag. Tomaž Lovrenčič je nastopil na uvodnem zasedanju glede glavnih izzivov skupne varnosti in sodeloval v razpravi tematskih sklopov zasedanja. V svojem nastopu je poudaril pomen sodelovanja med OVSE in južnimi sredozemskimi državami pri zagotavljanju varnosti v Evropi, ki je tesno povezana z varnostjo v Sredozemlju. Sodelovanje je treba okrepiti zlasti na področju mediacije, preprečevanja nasilnega ekstremizma in radikalizacije, boja proti terorizmu, na področju krepitve medverskega in medkulturnega dialoga, izobraževanja mladih in njihovega vključevanja v politične procese ter pri naslavljanju vzrokov migrantske in begunske krize.

Navzoče je seznanil s projektom Evro-sredozemske univerze EMUNI s sedežem v Sloveniji in nedavno ustanovljenim Centrom za arabske, islamske in bližnjevzhodne študije. Predstavil je prizadevanja Slovenije pri soočanju z begunsko in migrantsko krizo in se zavzel za praktično sodelovanje med prizadetimi državami in mednarodnimi organizacijami.

Konferenco so otvorili predsednik vlade in minister za zunanje zadeve  Jordanije Nasser Judeh, zunanji minister Zvezne republike Nemčije dr. Frank- Walter Steinmeier in državna sekretarka Ministrstva za zunanje zadeve Republike Srbije Roksanda Ninčić. Sredozemska OVSE konferenca predstavlja glavni letni dogodek v okviru sodelovanja OVSE s sredozemskimi partnerskimi državami Marokom, Tunizijo, Alžirijo, Egiptom, Izraelom in Jordanijo.