Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
19.10.2015  

Uradni obisk Generalnega direktorja IAEA v Sloveniji

Dunaj, 19. oktober 2015 – Jutri se bo začel dvodnevni obisk Generalnega direktorja Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Yukiye Amana v Sloveniji. Njegov gostitelj bo namestnik predsednika Vlade RS in minister za zunanje zadeve, Karl Erjavec, ki ga bo tudi gostil na delovnem kosilu.

Generalni direktor Amano se bo sicer srečal še s predsednikom Vlade RS, dr. Mirom Cerarjem, obiskal pa bo tudi Onkološki inštitut in Univerzitetni klinični  center, kjer se bo srečal tako z direktorjema, kot z nekaterimi ključnimi sodelavci, ki mu bodo predstavili inštitut, oddelek za radioterapijo, program DORA (mamografski presejalni program), oddelek za radiologijo ter kliniko za nuklearno medicino. Prav tako bo obiskal reaktor Triga Inštituta Jožef Stefan ter stalno razstavo na Izobraževalnem centru za jedrsko tehnologijo.

Generalni direktor Amano bo letos Slovenijo uradno obiskal prvič v svojem mandatu, njegov obisk pa je pomemben zato, ker prihaja v času pred slovenskim tretjim članstvom v Svetu guvernerjev, ker smo ena izmed 30 držav z jedrsko elektrarno in ker pomembno prispevamo k delu IAEA, slednja pa s svojim programom sodelovanja prispeva k našemu razvoju na področju jedrske tehnologije in varnosti. Med pogovorom bo pozornost namenjena prispevku IAEA pri izvajanju trajnostnih razvojnih ciljev, v  pogovorih pa se bodo dotaknili tudi najbolj odmevnih tem, kot so sodelovanje z Iranom, Severno Korejo in Sirijo.

Med obiskom ga bo spremljal veleposlanik Andrej Benedejčič, slovenski stalni predstavnik pri OZN, OVSE in drugih mednarodnih organizacijah na Dunaju.