Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
21.09.2015  

Implementacijsko zasedanje človekove dimenzije OVSE v Varšavi

Varšava, 21. septembra 2015 - Danes se je pričelo redno Implementacijsko zasedanje človekove dimenzije Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE). Dogodek že tradicionalno poteka v poljski prestolnici, ker je tam tudi sedež Urada OVSE za demokratične institucije in človekove pravice (ODIHR). Dvotedensko zasedanje, ki  bo letos potekalo do 2. oktobra,  predstavlja največji letni dogodek v okviru človekove dimenzije OVSE. Slovensko stran na otvoritvenem delu zastopa veleposlanik Andrej Benedejčič, stalni predstavnik Slovenije pri OVSE in drugih mednarodnih organizacijah na Dunaju.

Veleposlanik Benedejčič je v svojem nastopu pozdravil delovanje OVSE predstavnice za svobodo medijev Dunje Mijatović in potrdil zavezanost Slovenije k spoštovanju OVSE zavez na področju medijske svobode. Ob tem je navzoče obvestil, da je Državni zbor 9. julija letos sprejel novelo Kazenskega zakonika, ki med ključnimi novostmi prinaša izključitev kaznivosti pri izdaji tajnih podatkov v javnem interesu in zaščito žvižgačev. S tem novela zakona krepi svobodo izražanja kot temeljno človekovo pravico.

Udeležence zasedanja so sicer v uvodnem delu med drugim nagovorili tudi srbski zunanji minister Ivica Dačić kot predsedujoči OVSE, generalni sekretar OVSE Lamberto Zannier in direktor ODIHR-ja Michael Georg Link. Dogodek v Varšavi sicer ponuja sodelujočim državam OVSE, predstavnikom mednarodnih organizacij in civilne družbe priložnost za širšo razpravo glede spoštovanja OVSE zavez na področju človekovih pravic. Zaključki zasedanja in priporočila udeležencev bodo podlaga za načrtovanje nadaljnjih aktivnosti OVSE v človekovi dimenziji.