Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
17.09.2015  

Slovenska skrb za jedrsko varnost pohvaljena

Dunaj, 17. septembra 2015 – Veleposlanik Benedejčič je danes na 59. zasedanju Generalne konference Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) v nagovoru predstavil slovenska stališča do tem, ki jih obravnava IAEA. Predstavil je tudi aktivnosti, ki jih je Slovenija na področju jedrske energije in uporabe jedrske tehnologija opravila v zadnjem letu.

Izpostavil je tehnično sodelovanje, ki ga Slovenija koristi in ponuja. Pri nas v institutih in raziskovalnih ustanovah vezanih na uporabo jedrske tehnologije namreč gostimo številne znanstvenike s celega sveta.

Za pravilno uporabo jedrske tehnologije v zdravstvu, kmetijstvu in industriji pa je potrebno poskrbeti za jedrsko varnost in varovanje, katerima Slovenija posveča veliko pozornost, je še dodal veleposlanik Benedejčič. Smo namreč ena izmed 30 držav na svetu, ki v svoji  energetski mešanici uporabljamo jedrsko energijo. Slovenija je bila za zagotavljanje jedrske varnosti pohvaljena v številnih relevantnih forumih, saj je po nesreči v jedrski elektrarni Fukushima Daiichi opravila še dodatne izboljšave in povabila strokovne skupine IAEA, da preverijo pripravljenost jedrske elektrarne Krško na morebitne nesreče. 

Veleposlanik Benedejčič je pozdravil tudi sporazum dogovorjen med Iranom in Francijo, Kitajsko, Nemčijo, Rusko Federacijo, Veliko Britanijo, Združenimi državami Amerike in EU (JCPoA), ter vlogo, ki jo ima pri njegovem izvajanju IAEA. Izvajanje sporazuma bo pripomoglo k medsebojnemu zaupanju in varnosti ter stabilnosti v regiji.

Generalna konferenca še poteka, sklenila pa se bo s sprejemom resolucij in odločitev za delo IAEA vnaprej.