Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
03.09.2015  

Veleposlanik Benedejčič predal poverilna pisma izvršnemu sekretarju CTBTO

Dunaj, 3. septembra 2015 – Danes je veleposlanik Andrej Benedejčič predal poverilna pisma izvršnemu sekretarju Organizacije za pogodbo o celoviti prepovedi jedrskih poskusov (CTBTO) Lassini Zerbo. V okviru srečanja je potekal vljudnostni pogovor, v katerem sta obravnavala več tem vezanih na sodelovanje Slovenije in CTBTO.

Veleposlanik Benedejčič je med drugim izrazil polno podporo Slovenije uveljavitvi Pogodbe o celoviti prepovedi jedrskih poskusov, ki je vezana na ratifikacijo pogodbe s strani 44 držav, ki so v času vzpostavitve pogodbe posedovale jedrsko tehnologijo. Do uveljavitve nas loči še ratifikacija s strani 8 držav. S tem v zvezi je obvestil, da se bo prihajajoče Konference v podporo uveljavitvi Pogodbe, ki bo potekala septembra ob robu Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku, udeležil tudi minister za zunanje zadeve Karl Erjavec. 

V pogovoru sta izmenjala poglede tudi na vlogo, ki jo imajo postaje Organizacije (CTBTO) poleg nadzora morebitnih jedrskih poskusov, kot so pomoč pri napovedi večjih potresov, cunamijev, kakor tudi spremljanje radioaktivnih izpustov po jedrski nesreči v Fukušimi.

Ob koncu pogovora je veleposlanik Benedejčič izrazil upanje, da bo Pogodba stopila v veljavo čim prej, k čemur bo še naprej prispevala po svojih močeh tudi Slovenija.