Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
28.08.2015  

Generalni sekretar OVSE na Strateškem forumu Bled

Dunaj, 31. avgusta 2015 – Lamberto Zannier, generalni sekretar Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi, se bo danes in jutri udeležil Strateškega foruma Bled. Udeležba generalnih sekretarjev OVSE na Forumu je že tradicionalna, saj njegova ustanovitev izvira iz slovenskega predsedovanja tej največji regionalni organizaciji leta 2005. Na dogodku bo zato prisoten tudi novi slovenski stalni predstavnik pri OVSE na Dunaju, veleposlanik Andrej Benedejčič.

V okviru svoje udeležbe bo generalni sekretar OVSE nastopil tudi na glavnem Panelu voditeljev, ki bo potekal pod pokroviteljstvom predsednika Slovenije, posvečen pa bo razpravi o novem svetovnem redu.  Na njem bodo sicer sodelovali še drugi visoki predstavniki, med drugim predsednik Evropskega sveta, predsednica Hrvaške, premierja Luksemburga in Srbije, ter izvršni sekretar Ekonomske komisije Združenih narodov za Evropo.

Med svojim obiskom v Sloveniji se bo generalni sekretar Zannier srečal tudi z visokimi slovenskimi predstavniki in sicer 31. avgusta s podpredsednikom Vlade in ministrom za zunanje zadeve Karlom Erjavcem in 1. septembra s predsednikom države Borutom Pahorjem. Slovenska stran je OVSE, ki je bila prva mednarodna organizacija, v katero je Slovenija vstopila kot suverena država, vedno posvečala posebno pozornost. Njen pomen za varnost in sodelovanje v Evropi je prišel še posebej do izraza lansko leto, ko je postala ključna organizacija pri reševanju ukrajinske krize.