Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
02.12.2016  

Ministrica Majcen na zasedanju Konference o jedrskem varovanju

5. december 2016 – Na Dunaju se je danes začelo zasedanje Mednarodne konference o jedrskem varovanju z naslovom "Zaveze in ukrepi", ki jo organizira Mednarodna agencija za atomsko energijo (IAEA). Delegacijo Republike Slovenije vodi ministrica za okolje in prostor Irena Majcen, ki je tudi pristojna za področje dela Uprave Republike Slovenije za jedrsko varnost.

V svojem nastopu na otvoritvam delu konference je ministrica Majcen potrdila zavezanost Slovenije, kot države z delujočo jedrsko elektrarno, raziskovalnim reaktorjem ter več kot tisoč viri ionizirajočega sevanja, vsem trem glavnim stebrom poslanstva IAEA s ciljem zagotovitve dolgoročne varnosti ljudi in okolja.

Predstavila je prispevek Slovenije h globalnim naporom na področju krepitve jedrskega varovanja, vključujoč misije, v katerih Slovenija aktivno sodeluje. Pozdravila je začetek veljavnosti Amandmaja h Konvenciji o fizičnem varovanju jedrskega materiala ter izpostavila pomen njegove polne implementacije s strani vseh pogodbenic.

Prav tako je ministrica Majcen podrobneje predstavila aktivnosti Slovenije, ki so usmerjene v krepitev okvira jedrskega varovanja na nacionalni ravni. V tem kontekstu je naslovila delovanje medresorske komisije za jedrsko varovanje ter izvajanje rednih usposabljanj pripadnikov slovenske policije, z namenom krepitve njihove pripravljenost na morebitni izredni dogodek.

Poseben poudarek je namenila tudi vprašanju kibernetske zaščite jedrskih instalacij ter Resoluciji o jedrski in sevalni varnosti v Republiki Sloveniji za obdobje 2013-2023.

Današnja konferenca je sicer že druga po vrsti na področju jedrskega varovanja, ki jih IAEA namerava organizirati vsake tri leta. Sestavljena je iz ministrskega segmenta ter znanstvenega in tehničnega programa. Ministrski del je namenjen razpravi na visoki ravni o dosežkih, zavezah in ukrepih usmerjenih v krepitev jedrskega varovanja. Konferenca se bo zaključila v petek, 9. decembra. Poleg ministrov, ki bodo že danes sprejeli ministrsko deklaracijo, se jo udeležujejo tudi številni oblikovalci politik ter strokovnjaki z različnih področij ključnih za področje jedrskega varovanja.