Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
01.12.2016  

Veleposlanik Benedejčič prejel belo pentljo za posebne zasluge na področju enakosti spolov

Dunaj, 1. december 2016 – Generalni sekretar OVSE je danes v okviru svetovne kampanje za človekove pravice žensk, ki pod geslom "16 dni akcij proti nasilju nad ženskami" traja od 25. novembra do 10. decembra, veleposlaniku Andrej Benedejčiču, stalnemu predstavniku Republike Slovenije pri OVSE, podelil belo pentljo za posebne zasluge na področju promocije enakosti spolov.

Dogodek je potekal v palači Hofburg, v okviru rednega zasedanja Stalnega sveta OVSE, prisotne pa je nagovoril generalni sekretar OVSE Lamberto Zannier.  V svojem nagovoru je spomnil na mednarodni dan boja zoper nasilje nad ženskami, ki smo ga obeležili prejšnji teden, in izrazil zadovoljstvo, da se ustrezna pozornost tej tematiki posveča tudi v okviru OVSE.

 Photo: Micky Kroell/OSCE

V zvezi s tem je generalni sekretar Zannier izpostavil veleposlanika Benedejčiča, ki se je v letu 2016 posebej izkazal na tem področju, zaradi česar je poleti tudi prevzel vodenje "MenEngage" mreže OVSE.  Slednja spodbuja aktivno vlogo moških pri promociji enakosti spolov in izpodbijanju gendernih stereotipov, tudi s ciljem povečanja vloge žensk v preprečevanju konfliktov in mirovnih procesih. 

 Photo: Micky Kroell/OSCE

Bela pentlja je simbol boja proti nasilju nad ženskami, v okviru OVSE pa jo generalni sekretar vsako leto podeli tistim osebam, katerih angažma na tem področju je posebej prepoznan.  Na današnji slovesnosti so jo prejeli še vodja Posebne opazovalne misije OVSE v Ukrajini veleposlanik Ertugrul Apakan, stalni predstavnik Avstrije pri OVSE veleposlanik Clemens Koja in vodja Visoke skupine OVSE za načrtovanje polkovnik Hans Lampalzer.