Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
17.11.2016  

Novembrsko zasedanje Sveta guvernerjev IAEA

Dunaj, 17. novembra 2016 – Danes se je začelo dvodnevno zasedanje Sveta guvernerjev IAEA. V ospredju zasedanja je seznanitev s poročilom Odbora IAEA za tehnično pomoč in sodelovanje in novo srednjeročno strategijo IAEA 2018-2023. Razprava je osredotočena tudi na zadnje poročilo IAEA o implementaciji jedrskih zavez Irana iz celovitega skupnega akcijskega načrta (JCPOA), uporabo nadzornih ukrepov v Demokratični ljudski republiki Koreji in izvajanje sporazuma o nadzornih ukrepih NPT v Sirski arabski republiki.

Prvi dan zasedanja je v okviru razprave o srednjeročni strategiji 2018-2023 z govorom nastopil veleposlanik Andrej Benedejčič. Izpostavil je, da nova strategija predstavlja pomembno strateško ogrodje za prihodnje delovanje Agencije in sodelovanje držav članic IAEA. Vključuje ključne usmeritve za delovanje Agencije v okviru njenih posameznih programov ter zagotavlja podlago za pripravo njenega prihodnjega celovitega programa dela in proračuna.

Veleposlanik Benedejčič je predstavil tudi nekatere ključne elemente nove strategije, pomembne za Slovenijo. V tej zvezi je izpostavil, da bo Slovenija na področju jedrske tehnologije podpirala krepitev sodelovanja in deljenje izkušenj v zvezi s staranjem jedrskih elektrarn, njihovega varnega delovanja in ravnanja z jedrskimi odpadki. Podpirala bo napore v smeri vzpostavljanja močnih standardov, ki bodo usmerjeni v okrepitev varnosti infrastrukture in ukrepov za preprečevanje jedrskih nezgod in nesreč.

Na koncu se je veleposlanik Benedejčič zahvalil generalnemu direktorju IAEA za njegovo dosedanje uspešno vodenje Agencije in izrazil podporo Slovenije njegovi kandidaturi za nov mandat.