Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
14.11.2016  

Veleposlanik Benedejčič zagotovil nadaljnjo močno podporo Slovenije programu tehničnega sodelovanja IAEA

Dunaj, 14. novembra 2016 – Danes se je začelo tridnevno zasedanje Odbora IAEA za tehnično pomoč in sodelovanje, kjer je v ospredju razprava o programu tehničnega sodelovanja IAEA za leto 2017 ter pregled in ocena aktivnosti tehničnega sodelovanja IAEA v letu 2016. Razprava je osredotočena tudi na naslavljanje izzivov najmanj razvitih držav pri miroljubni uporabi jedrske energije.

Prvi dan zasedanja Odbora je z govorom nastopil veleposlanik Andrej Benedejčič, ki je v vlogi slovenskega člana Sveta guvernerjev IAEA zagotovil nadaljnjo močno podporo Slovenije programu tehničnega sodelovanja Agencije. Izpostavil je, da bi moral omenjeni program še naprej temeljiti na potrebah držav in biti usmerjen v nudenje pomoči pri uresničevanju njihovih prioritet skozi nacionalne in regionalne projekte. Ključnega pomena je, da imajo vse države članice IAEA dostop do programa tehničnega sodelovanja, vključno prek Sklada za tehnično sodelovanje.

Veleposlanik Benedejčič je tudi pozdravil odločitev IAEA, da se pridruži naporom mednarodne skupnosti pri implementaciji ciljev trajnostnega razvoja. V tem kontekstu je izpostavil pomen tesnega sodelovanja IAEA z ostalimi mednarodnimi organizacijami, prav tako pomen zagotovitve dobrega sodelovanja in sinergij med relevantnimi deležniki znotraj IAEA. Na koncu je predstavil ključne aktivnosti Slovenije na področju tehničnega sodelovanja.