Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
06.10.2016  

Generalna direktorica Stadler na Sredozemski konferenci OVSE

Dunaj, 6. oktober 2016 – Danes se je začela Sredozemska konferenca OVSE na temo "Mladi severnega in južnega Sredozemlja: soočanje z varnostnimi izzivi in izboljšanje priložnosti". Vodja slovenske delegacije je v.d. generalne direktorice za multilateralo, razvojno sodelovanje in mednarodno pravo na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije Sabina R. Stadler. 

Slovenska predstavnica je nastopila na ministrskem segmentu zasedanja, kjer je izpostavila ranljivost mladih in nujno iskanje pozitivnih alternativ z izobraževanjem, zaposlitvijo in aktivno udeležbo v političnem procesu. Navzoče je seznanila s slovensko iniciativo o pozitivni agendi za mlade na Zahodnem Balkanu. Omenila je delo Evro-sredozemske univerze EMUNI s sedežem v Sloveniji ter njenega Centra za arabske, islamske in bližnjevzhodne študije, ki je aprila v Maroku organizirala konferenco o pomenu dialoga in izobraževanja pri soočanju z ekstremistično ideologijo.

Izpostavila je tudi, da lahko OVSE, v sodelovanju s sredozemskimi partnerji pomembno prispeva k naslovitvi vprašanja migracij in izvorov le-teh. Spomnila je, da je bila ta tema že obravnavana v odločitvi Ministrskega sveta OVSE o migracijah iz Ljubljane, ki je bila sprejeta v času slovenskega predsedovanja organizaciji leta 2005. Izrazila je upanje, da bi se lahko potencial OVSE pri soočanju z migracijskimi in begunskimi tokovi odrazil tudi v ministrski odločitvi na prihajajočem Ministrskem zasedanju OVSE v Hamburgu. Predstavila je tudi dobro prakso iz Slovenije glede ozaveščanja migrantov in beguncev o njihovih pravicah ter krepitvijo strpnosti. Slovensko zunanje ministrstvo je za šole pripravilo delovni list o otrocih beguncih preko katerega je 40.000 učencev dobilo možnost spoznati kaj doživljajo njihovi migrantski in begunski sovrstniki.

Visoke goste na konferenci so danes nagovorili avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz, državni podsekretar italijanskega zunanjega ministrstva Vincenzo Amendola, zunanji minister vlade narodne enotnosti Libije Mohammed Taher Siala ter posebni odposlanec generalnega sekretarja OZN in vodja podporne misije OZN v Libiji Martin Kobler.

Dan pred tem so udeleženci konference, med katerimi je bilo veliko mladih, obravnavali vprašanja soočanja z nasilnim ekstremizmom, radikalizacijo in terorizmom, aktualnimi migracijskimi trendi ter izboljšanja priložnosti za mlade iz južne in severne obale Sredozemlja.

Sredozemska OVSE konferenca predstavlja glavni letni dogodek v okviru sodelovanja OVSE s sredozemskimi partnerskimi državami Marokom, Tunizijo, Alžirijo, Egiptom, Izraelom in Jordanijo.