Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
06.10.2016  

Srečanje generalne direktorice Stadler z generalnim direktorjem IAEA Amanom

Dunaj, 6. oktobra 2016 – Danes se je v.d. generalne direktorice za multilateralo, razvojno sodelovanje in mednarodno pravo Sabina R. Stadler srečala z generalnim direktorjem Mednarodne agencije za atomsko energijo (IAEA) Yukiyo Amanom.  Do srečanja je prišlo v luči nedavne izvolitve Slovenije v Svet guvernerjev IAEA za obdobje 2016-2018.

V pogovoru z generalnim direktorjem Amanom je generalna direktorica Stadler izpostavila pomen, ki ga Slovenije pripisuje delu Agencije. V zvezi s tem je tudi obvestila o slovenski podpori njegovi ponovni kandidaturi za položaj generalnega direktorja IAEA.  Generalni direktor Amano se je zahvalil za izkazano zaupanja in v zvezi s tem predstavil svojo vizijo delovanja Agencije v naslednjem mandatnem obdobju. 

Generalna direktorica je napovedala, da bo Slovenija v okviru Sveta guvernerjev IAEA delovala konstruktivno. Kot ena izmed tridesetih držav na svetu z jedrskim reaktorjem bo prioritetno pozornost namenila naslednjim trem področjem in sicer jedrski energiji, jedrski varnosti in tehničnemu sodelovanju. Izrazila je tudi podporo aktivnostim Agencije v smeri njenega prispevanja k uresničevanju ciljev trajnostnega razvoja. Generalni direktor Amano je ocenil, da prioritete Slovenije dobro sovpadajo s prioritetami Agencije.

V nadaljevanju sta sogovornika izmenjala poglede tudi na nekatera aktualna vprašanja, vključno z iranskim jedrskim programom.  Strinjala sta se v obsodbi nedavnega jedrskega poizkusa s strani Demokratične ljudske republike Koreje. Generalna direktorica je prav tako povabila generalnega direktorja IAEA na Blejski strateški forum, ki bo potekal septembra 2017 v Sloveniji.