Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
26.09.2016  

Začetek 60. zasedanja Generalne konference IAEA

Dunaj, 26. september 2016 ­– Na Dunaju se je danes začelo 60. zasedanje Generalne konference Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA). Delegacijo Republike Slovenije na Generalni konferenci vodi veleposlanik Andrej Benedejčič, udeležuje pa se je tudi direktor Uprave RS za jedrsko varnost dr. Andrej Stritar.

Letošnje jubilejno 60. zasedanje Generalne konference IAEA se je začelo z nagovorom generalnega direktorja IAEA Yukiye Amana o delu in dosežkih agencije v zadnjem letu ter o njenih največjih dosežkih od ustanovitve dalje.

Države članice IAEA bodo na Generalni konferenci obravnavale poročila o jedrski varnosti, jedrskem varovanju, jedrski tehnologiji, aktivnostih na področju tehničnega sodelovanja kot tudi o izvajanju sporazumov o nadzornih ukrepih (Safeguards Agreements), predvsem v zvezi s Severno Korejo in Bližnjim Vzhodom. V splošni razpravi bo sodelovala tudi Republika Slovenija.

Na dnevnem redu Generalne konference so za 29. september 2016 predvidene tudi volitve v Svet guvernerjev IAEA za obdobje 2016-2018. Za članstvo v Svetu guvernerjev letos kandidira tudi Slovenija, ki bo v primeru izvolitve tretjič postala članica Sveta guvernerjev, ki šteje 35 članic.

V okviru Generalne konference bo 28. in 29. septembra organiziran Znanstveni forum o jedrski tehnologiji za cilje trajnostnega razvoja (SDGs).  Generalna konferenca IAEA se bo zaključila 30. septembra 2016, ko je na dnevnem redu sprejem resolucij in odločitev o zadevah, ki se obravnavajo na letošnji konferenci.