Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
20.09.2016  

Implementacijsko zasedanje človekove dimenzije OVSE v Varšavi

Varšava, 19. september 2016 – Zadnja dva tedna v septembru v Varšavi poteka redno Implementacijsko zasedanje človekove dimenzije Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE). Dogodek že dvajseto leto zapored poteka v poljski prestolnici, kjer je tudi sedež Urada OVSE za demokratične institucije in človekove pravice (ODIHR), ki letos praznuje 25. letnico ustanovitve. Dvotedensko zasedanje, ki bo letos potekalo do 30. septembra, predstavlja največji letni dogodek v okviru človekove dimenzije OVSE.

Zasedanje je odprl nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier kot predsedujoči OVSE, udeležence pa so v uvodnem delu nagovorili tudi poljski zunanji minister Witold Waszczykowski, predsedujoča Parlamentarni skupščini OVSE Christine Muttonen in direktor ODIHR-ja Michael Georg Link. V okviru začetka zasedanja so v panelnem nastopu svoje poglede na stanje človekovih pravic 25 let po Pariški listini za novo Evropo podali tudi Komisar za človekove pravice Sveta Evrope Nils Muižnieks, izvršni direktor Human Rights Watch Kenneth Roth in Predstavnica OVSE za svobodo medijev Dunja Mijatović.

Dogodek v Varšavi sicer ponuja sodelujočim državam OVSE, predstavnikom mednarodnih organizacij in civilne družbe priložnost za širšo razpravo glede spoštovanja OVSE zavez na področju človekovih pravic. Zaključki zasedanja in priporočila udeležencev bodo podlaga za načrtovanje nadaljnjih aktivnosti OVSE v človekovi dimenziji.

Poleg rednih zasedanj bo v času zasedanja organiziranih preko 90 stranskih dogodkov, ki se osredotočajo na specifična vprašanja človekovih pravic in razmeram v določenih državah. Teme posebnih zasedanj so letos mednarodni pakti o človekovih pravicah in njihov pomen za človekovo dimenzijo OVSE, pravica zbiranja in združevanja ter pravice otrok.

Več informacij je na voljo na: http://www.osce.org/odihr/hdim_2016.