Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
13.06.2016  

GD Štiglic na ministrskem zasedanju Sporazuma o celoviti prepovedi jedrskih poskusov

Dunaj, 13. junij 2016 - Ob 20. obletnici odprtja Sporazuma o celoviti prepovedi jedrskih poskusov (CTBT) za podpis se je generalna direktorica za multilateralo, razvojno sodelovanje in mednarodno pravo, veleposlanica Sanja Štiglic,  na Dunaju udeležila zasedanja na ministrski ravni. Zasedanje je namenjeno oživitvi procesa uveljavitve Sporazuma in pregledu izvajanja njegovih določil.

V svojem nagovoru je GD Štiglic izpostavila pomen Organizacije za izvedbo Sporazuma o celoviti prepovedi jedrskih poskusov, ki je na podlagi lastnih načel in razvejanega sistema opazovalnih postaj pripomogla k temu, da so jedrski poskusi le še anomalija. Svoj sistem s pridom uporablja tako za opozarjanje na naravne nesreče, kot so potresi in cunamiji, kot tudi za spremljanje posledic nesreč, kot je bila leta 2011 jedrska nesreča v Fukushimi.

GD Štiglic je izrazila zaskrbljenost, da Severna Koreja, kot edina država v 21. stoletju izvaja jedrske poskuse, in jo pozvala k pristopu k Sporazumu. Izpostavila je zavezanost Slovenije Sporazumu in prizadevanjem za nadzor nad jedrskim orožjem, neproliferacijo ter razoroževanje, kar smo demonstrirali tudi z gostitvijo 12. letne mednarodne NATO konference na to temo 9. in 10. maja 2016 v Ljubljani. Slednje se je kot glavni govornik udeležil tudi izvršni sekretar Organizacije za izvedbo Sporazuma o celoviti prepovedi jedrskih poskusov dr. Lassina Zerbo, ki je prav tako izpostavil pomen prizadevanj za uveljavitev  Sporazuma.

Ob robu ministrskega zasedanja CTBT se je GD Štiglic srečala z Generalnim direktorjem Mednarodne Agencije za jedrsko energijo - IAEA, Yukijo Amanom. V pogovoru je bil med drugim poudarjen pomen okrepljenega sodelovanja med Slovenijo in IAEA v obdobju članstva v Svetu guvernerjev IAEA.

V pogovoru sta GD Štiglic in GD Amano obravnavala tudi pomen nudenja tehnične pomoči IAEA državam in v tem kontekstu še posebej pozdravila prizadevanja Agencije v boju proti virusu Zika. V okviru jedrske varnosti, varovanja jedrskega materiala ter opazovanja in verificiranja jedrskega materiala v državah članicah sta izpostavila začetek izvajanja jedrskega dogovora z Iranom. Podprla sta tudi prizadevanja za vključevanje oziroma prispevek jedrske tehnologije pri izpolnjevanju Ciljev trajnostnega razvoja.