Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
20.02.2009  

Seminar o politiki delovnih migracij

Ljubljana, 17. februarja 2009 – Na Brdu pri Kranju je potekal dvodnevni seminar o politiki delovnih migracij (»Seminar on Gender-Sensitive Labour Migration Policies«) v organizaciji OVSE in Ministrstva za zunanje zadeve RS. 

Udeleženci iz 23 držav OVSE ter predstavnikov mednarodnih vladnih in nevladnih organizacij je razpravljalo o problemu migracij delovne sile s poudarkom na vprašanju enakopravnosti spolov in migracij žensk. Uvodni nagovor je imel dr. Ivan Svetlik, minister za delo, družino in socialne zadeve, zaključke seminarja je povzela predstavnica Urada za enake možnosti Violeta Neubauer.

Udeleženci seminarja so si med dvodnevno razpravo izmenjali izkušnje o dobrih praksah ter primerjali zakonodajne rešitve na tem področju. Govorili so o varstvu pravic migrantov v državah izvora ter ciljnih državah s poudarkom na pravicah žensk ter o problematiki svetovne finančne krize ter šibkosti položaja migrantk, ki praviloma opravljajo manj plačana in manj cenjena dela. Strokovnjaki so se strinjali, da morajo sodelujoče države OVSE ustrezno prilagoditi zakonodajo in upoštevati specifiko tovrstnih migracij.