Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
14.03.2016  

Na Dunaju se je začel sklepni del priprav na posebno zasedanje OZN o svetovnem problemu drog

Dunaj, 14. marec 2016 - Danes se je začelo vsakoletno zasedanje Komisije za narkotične droge, ki vsebuje tudi tridnevni posebni segment priprav na aprilsko posebno zasedanje Generalne skupščine OZN o svetovnem problemu drog (UNGASS2016). Slovensko delegacijo, v kateri so tudi predstavniki Ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje, vodi veleposlanik Andrej Benedejčič, stalni predstavnik pri mednarodnih organizacijah na Dunaju.

V okviru posebnega segmenta bodo govorci iz številnih držav predstavili svoje izkušnje na področju reševanja problema drog v svojih državah. Razprava bo tekla še o zadnjih organizacijskih zadevah, predvsem pa o sklepnem dokumentu, ki ga bo sprejel UNGASS2016.

V rednem delu zasedanja Komisije za narkotične droge (CND) bo glavni predmet razprave klasifikacija petih novih psihoaktivnih substanc v sezname prepovedanih drog, poleg tega pa o zmanjšanju ponudbe in povpraševanja po drogah, boju proti pranju denarja, kakor tudi izpolnjevanju politične deklaracije in akcijskega načrta iz leta 2009. Predlaganih je bilo 10 resolucij, med njimi kar tri na temo novih psihoaktivnih substanc.

Ob robu zasedanja bo potekalo okoli 70 stranskih dogodkov in razstav.