Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
07.03.2016  

Slovenija zavezana nadaljnji krepitvi jedrske varnosti

Dunaj, 7. marec 2015 – Na sedežu Mednarodne agencije za atomsko energijo (IAEA) se je danes začelo redno spomladansko zasedanje Sveta guvernerjev.  Glavna tema dogodka je jedrska varnost.   Slovensko delegacijo vodi veleposlanik Andrej Benedejčič, stalni predstavnik Republike Slovenije pri mednarodnih organizacijah na Dunaju.

Poleg jedrske varnosti se članice IAEA tokrat posvečajo tudi pregledu jedrske tehnologije, prenovi laboratorijev za uporabo jedrske tehnologije ter  tehničnemu sodelovanju s poudarkom na projektu za krepitev zmogljivosti za nadzor nad širitvijo virusa Zika.  Pomembna izmenjava mnenj poteka tudi na temo verifikacije in monitoringa Skupnega vseobsegajočega akcijskega načrta (JCPoA) v zvezi z iranskim jedrskim programom, poleg tega pa članice razpravljajo tudi o izvajanju sporazumov o varovanju (t.i. "safegurds") v Severni Koreji in Siriji.

Veleposlanik Benedejčič je v okviru razprave o poročilu Generalnega direktorja IAEA in pregledu jedrske varnosti za leto 2016 predstavil slovenska prizadevanja za krepitev jedrske varnosti v Sloveniji, za katero skrbimo že od samega začetka obratovanja nuklearne elektrarne Krško.  Med drugim je izpostavil, da je Slovenija po jedrski nesreči v Fukušimi pripravila svoj nacionalni akcijski načrt, ki temelji na krepitvi varnosti nuklearke, poleg tega pa obravnava tudi druga področja, kot so zakonodaja, pripravljenost na nesreče, inšpekcije in dodatne študije.   Poudaril je tudi, da so bile ugotovitve rednih nacionalnih pregledov stanja jedrske varnosti potrjene tudi s strani IAEA.

Slovenija trenutno sodeluje na zasedanjih Sveta guvernerjev kot opazovalka, septembra 2016 pa bo že tretjič v 25 letih članica tega 35 članskega telesa za dve leti.