Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
16.09.2019  

Implementacijsko zasedanje človekove dimenzije OVSE v Varšavi

Varšava, 16. september 2019 – Danes se je v Varšavi začelo Implementacijsko zasedanje človekove dimenzije (HDIM) Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE). Dogodek tradicionalno poteka v drugi polovici septembra v poljski prestolnici, kjer je tudi sedež Urada OVSE za demokratične institucije in človekove pravice (ODIHR). Dvotedensko zasedanje, ki bo letos potekalo do 27. septembra, predstavlja največji letni dogodek v okviru človekove dimenzije OVSE.

Zasedanje je odprl slovaški zunanji minister Miroslav Lajčák kot predsedujoči OVSE, udeležence pa so v uvodnem delu nagovorili tudi poljski zunanji minister Jacek Czaputowicz, predsedujoči Parlamentarni skupščini OVSE George Tsereteli in direktorica ODIHR-ja Ingibjörg Sólrún Gísladóttir. V okviru zasedanja sta udeležence nagovorila tudi Predstavnik OVSE za svobodo medijev Harlem Désir in Visoki komisar OVSE za narodne manjšine Lamberto Zannier.

Konferenca v Varšavi ponuja sodelujočim državam OVSE ter predstavnikom mednarodnih organizacij, kot tudi civilne družbe priložnost za širšo razpravo glede spoštovanja OVSE zavez na področju človekovih pravic. Obravnavane teme bodo temeljne svoboščine, mdr. svoboda izražanja, medijska in informacijska svoboda, svoboda zbiranja in združevanja, svoboda misli, vesti, veroizpovedi in prepričanja; demokratične institucije, kar zajema demokracijo na nacionalni, regionalni in lokalni ravni ter demokratične volitve; varnost novinarjev; strpnost in nediskriminacija, vključno z enakimi možnostmi za ženske in moške, implementacijo akcijskega načrta OVSE za spodbujanje enakosti spolov, naslovitev nasilja nad ženskami, pravic oseb, ki pripadajo narodnim manjšinam, boja proti rasizmu, nestrpnosti in diskriminaciji; humanitarne izzive, kar zajema boj proti trgovini z ljudmi, begunce in razseljene osebe; vladavino prava, s poudarkom na neodvisnosti sodstva, demokratični zakonodaji, zagotavljanju enakega uživanja pravic in enake participacije v političnem in javnem življenju, preprečevanju mučenja, vprašanjem smrtne kazni ter varstvu človekovih pravic pri boju proti terorizmu; zločini iz sovraštva; ter vprašanja povezana z Romi in Sinti. Zaključki zasedanja in priporočila udeležencev bodo podlaga za načrtovanje nadaljnjih aktivnosti OVSE v človekovi dimenziji.

Poleg rednih zasedanj bodo ob robu zasedanja potekali številni stranski dogodki, ki se bodo osredotočali na specifična vprašanja človekovih pravic in razmere v določenih državah.

Več informacij je na voljo na: https://www.osce.org/odihr/hdim_2019.