Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
04.07.2018  

Forum za varnostno sodelovanje OVSE o pomenu protiminskega delovanja

Dunaj, 4. julij 2018 -  Forum za varnostno sodelovanje Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), ki mu od aprila do avgusta letos predseduje Slovenija, je na današnjem rednem zasedanju obravnaval vlogo protiminskega delovanja v vseh fazah konfliktov. Problematika protipehotnih min postaja vse bolj pereča, saj število žrtev min iz leta v leto narašča. Na zasedanju je nastopil tudi direktor ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti, ki letos obeležuje 20. obletnico delovanja.

Veleposlanik Andrej Benedejčič, stalni predstavnik Slovenije pri mednarodnih organizacijah na Dunaju, je v uvodu kot predsedujoči Forumu izpostavil, da protipehotne mine še vedno pestijo Zahodni Balkan, kot tudi nekatere druge regije OVSE. Danes razminiranje postaja zaskrbljujoče aktualna tema, saj se je število žrtev protipehotnih min v zadnjih petih letih podvojilo. Problematike se dobro zaveda tudi OVSE, saj je pred dobrim letom dni zaradi eksplozije mine umrl Joseph Stone, član Posebne opazovalne misije OVSE v Ukrajini. Gre za prvo smrtno žrtev v zgodovini OVSE operacij.

Zasedanje je bilo sicer organizirano tudi v luči 20-letnice delovanja ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti (https://www.itf.si/facesofitf), ki jo je Slovenija ustanovila leta 1998, da bi naslovila minski problem v Bosni in Hercegovini. Na zasedanju Foruma je zato kot prvi govorec nastopil direktor ITF, veleposlanik Tomaž Lovrenčič, ki je poudaril, da protipehotne mine ogrožajo razvoj in zaostrujejo humanitarno situacijo v prizadetih državah. Mednarodna skupnost se zato trudi podpreti razminiranje, ki omogoča bolj učinkovito humanitarno pomoč in trajen razvoj. ITF se zaveda da protiminsko delovanje ne more biti zares učinkovito, če obsega le razminiranje, zato izvaja tudi projekte, ki prispevajo k pomoči žrtvam min, izobraževanju o nevarnosti min ter uničevanju zalog min.

Po uspešno izvedenih aktivnostih v Bosni in Hercegovini je ITF sčasoma zaradi povpraševanja donatorjev začel širiti svoje dejavnosti tako vsebinsko kot geografsko. Danes ITF na štirih kontinentih krepi varnost in omogoča obnovo in razvoj državah, ki so jih prizadejali oboroženi spopadi, z izvajanjem projektov na področjih kot so razminiranje, nudenje pomoči žrtvam oboroženih spopadov ter uničevanje presežnega orožja in streliva. Veleposlanik Lovrenčič je menil, da je potrebno okrepiti vse elemente protiminskega delovanja, predvsem pa razminiranje in pokonfliktno rehabilitacijo, tudi preko dejavnosti OVSE in Foruma za varnostno sodelovanje.

Predstavnike sodelujočih držav OVSE je nagovorila tudi Arianna Calza Bini, direktorica ženevske ustanove "Gender and Mine Action Programme". Izpostavila je, da protiminsko delovanje ne poteka v vakuumu, temveč se izvaja v različnih kontekstih, kjer družbene norme pripadnikom obeh spolov določajo različne vloge in odgovornosti. Sodelovanje žensk pri preprečevanju in reševanju konfliktov dokazano prispeva k trajnejšim in uspešnejšim mirovnim sporazumom, zato integracija načela enakosti spolov v protiminsko delovanje ne pomeni samo večje enakosti, temveč tudi večjo kakovost pri izvajanju.

OVSE namenja veliko pozornosti razminiranju in protiminskemu delovanju, zato sta na zasedanju nastopila tudi veleposlanica Tuula Yrjölä, vodja Programske pisarne OVSE v Dušanbeju, in veleposlanik Vaidotas Verba, Koordinator projektov OVSE v Ukrajini, ki sta predstavila konkretne protiminske aktivnosti OVSE na terenu. Veleposlanik Verba je poudaril, da Ukrajina potrebuje močan pravni okvir o protiminskem delovanju, da bi lahko učinkovito naslovila problem kontaminacije z minami. Veleposlanica Yrjölä pa je menila, da OVSE lahko veliko prispeva k protiminskemu delovanju, predvsem zaradi svojega celovitega in večdimenzionalnega pristopa k varnosti.