Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
23.05.2018  

Forum za varnostno sodelovanje OVSE pod slovenskim predsedovanjem razpravljal o izzivih na področju jedrskega varovanja

Dunaj, 23. maj 2018 -  Forum za varnostno sodelovanje Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), ki mu od aprila do avgusta letos predseduje stalni predstavnik Slovenije pri mednarodnih organizacijah na Dunaju, veleposlanik Andrej Benedejčič, je na svojem današnjem zasedanju obravnaval stanje in izzive na področju jedrskega varovanja v regiji OVSE. V razpravi je bilo večkrat poudarjeno, da je OVSE s svojimi bogatimi izkušnjami na področju zagotavljanja varnosti in boja proti terorizmu lahko zanesljiv partner v globalnih naporih za okrepitev aktivnosti na področju jedrskega varovanja.

Veleposlanik Benedejčič je v uvodu izpostavil, da je vprašanje jedrskega varovanja za sodelujoče države OVSE izrednega pomena, saj se od 451 reaktorjev na svetu kar 305 reaktorjev nahaja v sodelujočih državah OVSE, dodatnih 68 reaktorjev pa še na Japonskem in v Republiki Koreji, ki sta OVSE azijski partnerici za sodelovanje.

Nadalje je poudaril, da varovanje jedrskega materiala in povezanih objektov v regiji OVSE predstavlja poseben izziv tudi v luči naraščajočih terorističnih groženj. Mnoge teroristične organizacije predstavljajo direktno grožnjo civilnim jedrskim objektom in posledično miroljubni uporabi jedrske tehnologije. Tematika je posebej pomembna tudi za Slovenijo kot članico Sveta guvernerjev IAEA v obdobju 2016-2018 ter eno izmed 30 držav na svetu s celovitim civilnim jedrskim programom, katerega del je tudi 700 MW jedrska elektrarna v Krškem. 

Na zasedanju Foruma je kot gostujoči govornik nastopil direktor Uprave Republike Slovenije za jedrsko varnost, dr. Andrej Stritar, ki je v svoji predstavitvi poudaril pomen jedrskega varovanja kot enega bistvenih elementov za zagotavljanje dolgoročne varnosti ljudi in okolja. Predstavil je ključne elemente okvira jedrskega varovanja na nacionalni ravni ter posebej naslovil redna usposabljanja pripadnikov slovenske policije z namenom krepitve njihove pripravljenosti na morebitni izredni dogodek. V tem kontekstu je predstavil izkušnje iz nenapovedane vaje napada na nuklearko v Krškem, ki jo je pred časom izvedla slovenska policija. Poudaril je še, da je slednja najbrž edina jedrska elektrarna, ki se je kadarkoli nahajala sredi vojnega območja. V času slovenske osamosvojitvene vojne leta 1991 so se oboroženi spopadi namreč odvijali le nekaj kilometrov stran od lokacije elektrarne.

Na zasedanju Foruma so kot govorniki nastopili tudi namestnik generalnega direktorja in vodja Oddelka za jedrsko varnost in varovanje IAEA, Juan Carlos Lentijo, ki je predstavil vlogo Agencije pri nudenju podpore državam članicam IAEA na področju jedrskega varovanja ter Elena Sokova, namestnica direktorja Centra za neproliferacijo James Martin pri Inštitutu za mednarodne študije Middlebury v Montereyu, ki se je osredotočila na aktualne izzive in grožnje na področju jedrskega varovanja. Kot zadnji je nastopil dr. Roger Howsley, izvršni direktor Svetovnega inštituta za jedrsko varovanje (WINS), ki je v svoji predstavitvi poudaril pomen strokovnih in kompetentnih kadrov na področju jedrskega varovanja.

Forum za varnostno sodelovanje je osrednji organ OVSE za razpravo o politično-varnostnih vprašanjih in je poleg Stalnega sveta OVSE edino telo za redno sprejemanje odločitev v tej pomembni regionalni organizaciji. Slovenija mu sicer predseduje že tretjič, po oktobru 2001 in marcu 1998.