Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
18.04.2018  

Srečanje državnega sekretarja Logarja z izvršnim sekretarjem CTBTO Zerbom

Dunaj, 18. april 2018 – Državni sekretar Andrej Logar se je danes sestal z izvršnim sekretarjem Pripravljalne komisije za organizacijo Pogodbe o celoviti prepovedi jedrskih poskusov (CTBTO) Lassino Zerbom. Sogovornika sta izmenjala poglede o nekaterih ključnih mednarodnih vprašanji na področju neproliferacije ter o vlogi žensk in mladih pri delu CTBTO.

Državni sekretar Logar je v pogovoru z izvršnim sekretarjem potrdil nadaljnjo podporo Slovenije naporom in aktivnostim CTBTO na področju jedrske neproliferacije ter razoroževanja in odprave jedrskih poizkusov. Izrazil je zadovoljstvo, da je dr. Zerbo v lanskem letu ponovno obiskal Slovenijo, ko se je udeležil Strateškega foruma Bled in sodeloval v okviru razprave o globalnem jedrskem upravljanju. V tem kontekstu se mu je tudi zahvalil za njegov prispevek h krepitvi prepoznavnosti CTBTO v Sloveniji.

Z izvršnim sekretarjem sta spregovorila o pomenu Pogodbe o celoviti prepovedi jedrskih poskusov (CTBT) ter njene vloge pri krepitvi mednarodnega neproliferacijskega režima. Državni sekretar Logar je zagotovil slovensko podporo nadaljnjim prizadevanjem za čim prejšnjo uveljavitev pogodbe. Sogovornika sta poglede izmenjala tudi o razmerah na Korejskem polotoku ter spregovorila o sodelovanju CTBTO na prihajajočem 2. zasedanju Pripravljalnega odbora za naslednjo Pregledno konferenco Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja (NPT) v Ženevi.

Državni sekretar Logar je izvršnemu sekretarju čestital za njegove konkretne zaveze za okrepitev zastopanosti žensk med zaposlenimi znotraj institucije, ki jo vodi, prav tako za njegove napore v smeri spodbujanja prispevka mladih k delu CTBTO. Posebej se mu je zahvalil tudi za njegovo aktivno vlogo v okviru voditeljske mreže šampionov za enakost spolov imenovane "International Gender Champions Vienna," ki je bila slavnostno lansirana lansko leto na Dunaju.

Pogodba o celoviti prepovedi jedrskih poskusov prepoveduje vse poskusne eksplozije jedrskega orožja. CTBTO uvaja globalni kontrolni sistem s pomočjo številnih merilnih postaj, katerih podatki se preko komunikacijskih satelitov pošiljajo v obdelavo v podatkovni center. Slovenija je pogodbo podpisala leta 1996 in ratificirala v letu 1999.