Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
05.03.2018  

Slovenija odprla spomladansko zasedanje Sveta guvernerjev IAEA

Dunaj, 5. marec 2018 – Danes se je začelo redno spomladansko zasedanje Sveta guvernerjev IAEA, ki ga je odprl veleposlanik Andrej Benedejčič kot guverner Republike Slovenije.  V ospredju zasedanja je razprava jedrski varnosti in tehnologiji, kot tudi o iranskem jedrskem programu, nadzornih ukrepih med Agencijo in Palestino, položaju v Demokratični ljudski republiki Koreji in izvajanje sporazuma o nadzornih ukrepih Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja v Sirski arabski republiki.

Slovenska stran sicer pripisuje poseben pomen aktivnostim Agencije pri krepitvi jedrske varnosti ter podpori, ki jo zagotavlja državam članicam na tem področju.  V lanskem letu je Slovenija gostila različne pregledne misije IAEA, ki so preverile vse pomembne procese v jedrski elektrarni Krško ter presodile njihovo skladnost s standardi IAEA.  Članice Sveta guvernerjev IAEA bo zato obvestila, da so bila v okviru misije OSART oblikovana različna priporočila na podlagi katerih bo uprava jedrske elektrarne Krško lahko še dodatno izboljšala varnost delovanja elektrarne.  IAEA bo nov obisk misije v Sloveniji izvedla predvidoma v naslednjem letu, ki bo namenjen izvedbi pregleda implementacije omenjenih priporočil. Cilj misije EPREV v Sloveniji je bila izvedba neodvisnega in celovitega pregleda njene pripravljenosti na jedrsko in radiološko nesrečo. Predstavniki IAEA so potrdili dobro koordinacijo med operaterjem jedrske elektrarne v Krškem ter lokalnimi in državnimi organi. Predlagali so tudi nekatere izboljšave strategije nadzora ter zaščite v primeru jedrske nesreče.

Ob robu zasedanje Sveta guvernerjev IAEA bo 8. marca potekal tudi posebni dogodek IAEA, ki bo namenjen obeležitvi mednarodnega dneva žensk. Osredotočal se bo na vprašanje "podzavestnih predsodkov," kjer bo v ospredju razprava o znanstvenih raziskavah predsodkov ter njihovih manifestacijah na delovnem mestu in v družbi kot taki, prav tako o potrebnih korakih za preprečitev njihovi negativnih učinkov na procese odločanja, vključno na področju rekrutiranja novih kadrov.

Slovenska stran je odprla spomladansko zasedanje Sveta guvernerjev IAEA na prošnjo indonezijskega predsedujočega.  Veleposlanik Benedejčič je v imenu predsedujočega opravil tudi tradicionalne bilateralne konzultacije s člani Sveta guvernerjev IAEA in regionalnimi skupinami, ki potekajo dva tedna pred začetkom zasedanja tega ključnega telesa IAEA.