Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
07.12.2017  

Minister Erjavec se udeležuje Ministrskega sveta OVSE na Dunaju

Dunaj, 7. december 2017 - Minister za zunanje zadeve Republike Slovenije Karl Erjavec se danes udeležuje otvoritvenega zasedanja 24. Ministrskega sveta Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) na Dunaju. Srečanje gosti avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz kot predsedujoči OVSE v letošnjem letu. Dogodek se bo predvidoma zaključil v petek, 8. decembra.

Ministrsko zasedanja OVSE, ki se ga na visoki ravni udeležujejo delegacije sedeminpetdesetih sodelujočih držav, enajstih partnerskih držav OVSE iz sredozemske in azijske regije ter predstavniki avtonomnih institucij OVSE in številnih drugih mednarodnih organizacij, bo osredotočeno na razpravo o reševanju konfliktov v regiji OVSE, še posebej krize v in okrog Ukrajine, ter ostalih aktualnih vprašanjih evropske varnosti. Na otvoritvenem delu dogodka sta udeležence poleg avstrijskega gostitelja nagovorila še novi generalni sekretar OVSE Thomas Greminger in predsednik Parlamentarne skupščine OVSE George Tsereteli.

Minister Erjavec je v svojem nastopu na plenarnem zasedanju izpostavil pomen doseženega dogovora glede imenovanja novega generalnega sekretarja in vodij institucij OVSE julija v Mauerbachu. Izpostavil je krizo v in okoli Ukrajine, kateri OVSE še naprej posveča veliko pozornost. Zato se je zavzel za varnost opazovalcev in njihov neoviran dostop na terenu. Poudaril je tudi pomen polne implementacije minških sporazumov in ponovil podporo Slovenije suverenosti, ozemeljski celovitosti in samostojnosti Ukrajine.

V luči trenutnega predsedovanja Slovenije Posvetovalni komisiji po Pogodbi o odprtih zračnih prostorih je izpostavil pomen delovanja instrumentov za zagotavljanje vojaške transparentnosti in predvidljivosti. Kot predsedujoča Forumu za varnostno sodelovanje OVSE v drugem delu prihodnjega leta si bo Slovenija prizadevala prispevati k varnosti in sodelovanju na področjih nadzora nad oborožitvijo in ukrepov za izgradnjo zaupanja in varnosti ter h krepitvi dialoga na Zahodnem Balkanu in v Sredozemlju. Minister Erjavec je poudaril tudi pomen strukturiranega dialoga, ki že prispeva k večji transparentnosti glede vojaških aktivnosti, ter se zahvalil Nemčiji za vodenje tega procesa. Svoj govor je zaključil z vprašanjem enakosti spolov, ki mu Slovenija posveča velik pomen.

Ob robu prvega dne srečanj je predvidenih več stranskih dogodkov. Delovno kosilo zunanjih ministrov, ki ga bo gostil minister Kurz, bo potekalo pod naslovom "Odzivi na globalne grožnje v OVSE regiji".

V okviru svoje udeležbe bo opravil tudi vrsto bilateralnih srečanj, med drugim z zunanjimi ministri Bosne in Hercegovine, Črne gore, Kirgizije in tajnikom Svetega sedeža za odnose z državami.