Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
27.11.2017  

Državni sekretar Cantarutti na Generalni konferenci UNIDO

Dunaj, 27. novembra 2017 - Danes se je začela 17. generalna konferenca Organizacije Združenih narodov za industrijski razvoj (UNIDO), ki bo na Dunaju trajala do 1. decembra.  Slovensko delegacijo vodi državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Aleš Cantarutti.  Generalna konferenca poteka vsaki dve leti in je najvišji organ za sprejemanje odločitev o usmeritvi organizacije, vključno z njenim programom, proračunom in vodstvenimi vprašanji.  V zvezi s tem je dosedanji generalni direktor UNIDO Li Yong danes prejel potrditev za ponovni štiriletni mandat s strani predstavnikov držav članic. 

V okviru svoje udeležbe na generalni konferenci se je državni sekretar mag. Cantarutti sestal tudi z namestnikom generalnega direktorja UNIDO g. Hiroshijem Kuniyoshijem.  V okviru srečanja sta se dotaknila več tem, med drugim 25. obletnice članstva Slovenije v UNIDO, ki jo obeležujemo letos.  V zvezi s tem je mag. Cantarutti izrazil zainteresiranost Slovenije za nadaljnjo poglobitev odnosov z organizacijo, znotraj katere je slovenska stran sicer že znana kot aktivna država članica, ki se po višini prostovoljnih prispevkov na glavo prebivalca uvršča med največje donatorice projektov tehničnega sodelovanja, ki jih izvaja UNIDO, še posebej v regiji Zahodnega Balkana.

Tokratna generalna konferenca UNIDO poteka pod geslom "Partnerstvo za učinek - doseganje Ciljev trajnostnega razvoja".  V okviru otvoritvenega dne je bil prav tako izpostavljen pomen promocije enakosti med spoloma za vključujoč in sonaravni industrijski razvoj. Gre sicer za tematiko, ki ji posebno pozornost posveča tudi slovenska stran, saj je junija letos aktivno sodelovala pri lansiranju iniciative Mednarodnih šampionov za spolno enakost na Dunaju, ki se ji je pridružil tudi generalni direktor UNIDO Li Yong.