Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
23.11.2017  

Slovenija finančno podprla izvajanje jedrskega sporazuma z Iranom

Dunaj, 23. november 2017 – Danes se je začelo redno jesensko zasedanje Sveta guvernerjev IAEA, pri čemer je bila v njegovem ospredju razprava o Iranu.  V zvezi s tem je nastopil tudi veleposlanik Andrej Benedejčič, guverner Republike Slovenije v Svetu guvernerjev IAEA, ki je države članice seznanil, da je Slovenija pred kratkim sprejela odločitev, da tudi sama prispeva finančna sredstva Sekretariatu IAEA za potrebe nemotenega monitoringa in verifikacijo izvajanja predlani doseženega jedrskega sporazuma z Iranom.

Veleposlanik Benedejčič je nadalje izpostavil, da takšni in podobni prispevki jasno pričajo o pomenu, ki ga države članice IAEA pripisujejo Skupnemu vseobsegajočemu akcijskemu načrtu.  Zato je poudaril, da Slovenija računa na nadaljnjo implementacijo tega sporazuma s strani vseh pogodbenic.  Prav tako je pozdravil profesionalno in nepristransko delo IAEA pri spremljanju in verifikaciji jedrskih zavez Irana. V luči že devete zaporedne potrditve IAEA, da Iran svoje zaveze spoštuje je ocenil, da sporazum deluje in daje rezultate ter ga je zato treba ohraniti, tudi kot pomemben steber mednarodne neproliferacijske arhitekture.

Svet guvernerjev je v okviru zasedanja obravnaval tudi poročilo Odbora za tehnično pomoč in sodelovanje ter potrdil predlog programa tehničnega sodelovanja IAEA 2018-2019. Razpravo bo opravil tudi o uporabi nadzornih ukrepov v Demokratični ljudski republiki Koreji (DPRK) in izvajanju sporazuma o nadzornih ukrepih NPT v Sirski arabski republiki.