Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
25.09.2017  

Veleposlanik Benedejčič izvoljen za podpredsedujočega Svetu guvernerjev IAEA

Dunaj, 25. september 2017 – Danes je potekalo drugo septembrsko zasedanje Sveta guvernerjev IAEA, ki je bilo namenjeno izvolitvi njegovih glavnih uradnikov za prihodnje enoletno obdobje. Za enega od dveh podpredsedujočih je bil izvoljen guverner Republike Slovenije, veleposlanik Andrej Benedejčič. Za predsedujočega Svetu guvernerjev pa je bil izvoljen stalni predstavnik Indonezije pri mednarodnih organizacijah na Dunaju, veleposlanik Darmansjah Djumala, ki je sicer tudi akreditiran v Sloveniji.  

Današnje srečanje Sveta guvernerjev je potekalo v novi sestavi, saj je bilo na 61. zasedanju Generalne konference IAEA pretekli teden izvoljenih enajst novih članic Sveta guvernerjev za obdobje 2017-2018 in sicer Armenija, Belgija, Čile, Indonezija, Jordanija, Kenija, Republika Koreja, Portugalska, Srbija, Sudan in Bolivarska republike Venezuela.

Svet guvernerjev IAEA je 35-članski organ, ki vodi in usmerja delo IAEA v času med letnimi zasedanji Generalne konference. Poleg stalnih držav članic v Svetu guvernerjev so v njem tudi druge države, ki se izmenjujejo v okviru posameznih regionalnih skupin. Na svojih zasedanjih Svet guvernerjev med drugim obravnava in daje predloge Generalni konferenci v zvezi s programi IAEA, proračunom in obravnava predloge za članstvo v IAEA ter imenuje generalnega direktorja Agencije. Prav tako Svet guvernerjev obravnava različne dokumente in daje soglasje k sporazumom o varovanju jedrskih snovi ter k objavi standardov IAEA.

Slovenija je bila v lanskem letu izvoljena za članico Sveta guvernerjev za obdobje 2016-2018 in v tem ključnem telesu IAEA tako ostaja še eno leto.