Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
20.09.2017  

Slovenija enako zavezana miroljubni uporabi jedrske energije kot ob vstopu v IAEA pred 25 leti

Dunaj, 20. september 2017 – V okviru splošne razprave 61. zasedanja Generalne konference Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) je danes v imenu Slovenije nastopil veleposlanik Andrej Benedejčič, ki je predstavil slovenska stališča do aktualnih zadev v IAEA, kot tudi aktivnosti Slovenije v zadnjem letu na področju jedrske energije.

Posebej je izpostavil, da je bil nedavni obisk generalnega direktorja Yukije Amana v Sloveniji in njegova udeležba na Blejskem strateškem forumu še posebej cenjena v luči 25. obletnice članstva Slovenije v IAEA, ki jo obeležujemo prav v tem mesecu. Slovenija je organizirala poseben panel na temo globalnega jedrskega upravljanja ravno zaradi svoje zavezanosti jedrski neproliferaciji in mirni uporabi jedrske energije.  Kot ena izmed samo 30 držav na svetu z jedrskimi reaktorji je vedno namenjala tudi poseben pomen sodelovanju z Agencijo. V zvezi s tem je obvestil, da jedrska elektrarna v Krškem nadaljuje s stabilnim delovanjem brez varnostnih dogodkov ter ostaja ena izmed ključnih virov energije v Sloveniji.

Veleposlanik je sicer v svojem nastopu odločno obsodil zadnji jedrski poizkus Severne Koreje, ki predstavlja grobo kršitev številnih resolucij Varnostnega sveta OZN in IAEA.  Poudaril je, da slednje predvsem kaže na potrebo po polni implementaciji Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja ter uveljavitvi Pogodbe o celoviti prepovedi jedrskih poskusov.   Potrebni so napori po mirni rešitvi nastalega stanja, po vzoru iranskega jedrskega sporazuma.  Pri tem je izpostavil, da ravno Celoviti skupni akcijski načrt (JCPOA) dokazuje pomen diplomatskega pristopa in potrjuje vse bolj pomembno vlogo, ki jo IAEA igra v nepredvidljivem sodobnem svetu.  

V nadaljevanju je izpostavil pomen programa tehničnega sodelovanja IAEA, ki državam članicam zagotavlja uporabo jedrske znanosti in tehnik na varen način. Slovenija ga je vedno podpirala, tudi z organizacijo različnih usposabljanj za raziskovalce in znanstvenike iz drugih držav.  V zvezi s samim delovanjem Sekretariata IAEA pa je pozdravil dejstvo, da je Agenciji letos uspelo povišati odstotek žensk na visokih vodstvenih položajih na najvišjo raven doslej. Pomembno je tudi, da se je generalni direktor IAEA letos poleti pridružil Mednarodni mreži šampionov za spolno enakost. Veleposlanik Benedejčič je zato zagotovil podporo Slovenije, kot ene od ustanovnih članic Skupine prijateljev žensk na jedrskem področju,  naporom za nadaljnjo krepitev zastopanosti žensk med zaposlenimi v strukturah IAEA.

Na koncu je veleposlanik Benedejčič čestital generalnemu direktorju Amanu za njegovo ponovno izvolitev in spomnil, da ga je Slovenija kot članica Sveta guvernerjev IAEA podprla že na začetku njegove kandidature.  Zato slovenska stran računa na njegovo uspešno vodenje Agencije tudi v prihodnje. 

Izjava je v celoti dostopna na: http://www.dunaj.predstavnistvo.si/index.php?id=962&L=1&tx_ttnews%5Btt_news%5D=30784&cHash=1f365a4aeda9583f87bdbd3c75bf8340