Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
15.09.2017  

Napoved začetka 61. zasedanja Generalne konference IAEA

Dunaj, 15. september 2017 – Na Dunaju se bo v ponedeljek, 18. septembra začelo 61. zasedanje Generalne konference mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA). Delegacijo Slovenije na Generalni konferenci bo vodil veleposlanik Andrej Benedejčič, udeležila pa se jo bosta tudi direktor Uprave RS za jedrsko varnost dr. Andrej Stritar in generalni direktor za energijo na Ministrstvu za infrastrukturo mag. Jože Dimnik.

Zasedanje Generalne konference se bo tradicionalno začelo z nagovorom generalnega direktorja IAEA Yukiye Amana o delu ter aktivnostih Agencije v preteklem letu. V skladu z odločitvijo Sveta guvernerjev bo Generalna konferenca generalnega direktorja Amana potrdila tudi za nov tretji štiriletni mandat na čelu IAEA.

Države članice IAEA bodo na zasedanju Generalne konference obravnavale poročila o jedrski varnosti, jedrskem varovanju, jedrski tehnologiji, aktivnostih na področju tehničnega sodelovanja, o izvajanju sporazumov o nadzornih ukrepih (Safeguards Agreements), izvajanju NPT sporazuma o nadzornih ukrepih v Demokratični ljudski republiki Koreji ter izvajanju IAEA nadzornih ukrepov na Bližnjem vzhodu. Na zasedanju bo obravnavano tudi poročilo generalnega direktorja o zastopanosti žensk v Sekretariatu IAEA. Generalna konferenca bo na zasedanju potrdila tudi nov program in proračun IAEA za obdobje 2018-2019. V okviru splošne razprave bo sodelovala tudi Republika Slovenija.

Na dnevnem redu Generalne konference bodo tudi volitve v Svet guvernerjev IAEA za obdobje 2017-2019. Slovenija je bila lansko leto izvoljena za članico Sveta guvernerjev za obdobje 2016-2018 in tako v 35-članskem telesu IAEA ostaja še eno leto.

Vzporedno z zasedanjem Generalne konference bo 19. in 20. septembra potekalo zasedanje znanstvenega foruma. Glavna tema letošnjega zasedanja bo "Jedrska tehnologija za človekovo zdravje: preprečevanje, odkrivanje in zdravljenje". Generalna konferenca IAEA se bo zaključila 22. septembra, ko bo na dnevnem redu sprejem resolucij in odločitev o tematikah obravnavanih na letošnji konferenci.