Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
14.06.2017  

Slavnostna inavguracija voditeljske mreže šampionov za enakost spolov

Dunaj, 14. junij 2017 – Danes je potekala slavnostna inavguracija voditeljske mreže šampionov za enakost spolov imenovana "International Gender Champions Vienna." Glavni namen iniciative je promocija in izboljšanje enakosti spolov v izvršnih upravljavskih strukturah institucij, ki jih zastopajo člani mreže ter v njihovem programskem delu skozi konkretne in merljive zaveze. Med iniciatorsko trojko držav, ki je mrežo postavila na Dunaju, je tudi Slovenija. Ostali dve partnerski državi sta ZDA in Kostarika. Gre za večmesečni projekt, ki se je začel na začetku letošnjega leta in v katerega je bilo aktivno vključeno Stalno predstavništvo Slovenije na Dunaju.

Slavnostni dogodek, katerega se je udeležilo več kot 150 povabljenih, se je začel z video nagovorom generalnega sekretarja OZN António Guterresa. Sledili so govori vodij stalnih predstavništev Slovenije, ZDA in Kostarike ter vodij in predstavnikov mednarodnih organizacij na Dunaju in sicer Urada OZN na Dunaju (UNOV) in Urada ZN za droge in kriminal (UNODC), Mednarodne agencije za atomsko energijo (IAEA), Organizacije pogodbe o celoviti prepovedi jedrskih poskusov (CTBTO), Organizacije ZN za industrijski razvoj (UNIDO) in Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE).

Veleposlanik Benedejčič, stalni predstavnik Slovenije pri mednarodnih organizacijah na Dunaju je kot eden od treh iniciatorjev pobude izpostavil, da kljub kritičnemu prispevku žensk k družbi, enakost spolov še vedno ni realnost v nobeni državi. Zato je izrazil zadovoljstvo nad številčno prisotnostjo na dogodku, ki priča o zavedanju, da so pravice žensk in enakost spolov del kolektivnih človekovih pravic. V zvezi s tem je izpostavil, da napredek na področju enakosti spolov ne more biti uresničen brez sodelovanja moških, tako individualno kot kolektivno. To je bil tudi razlog, da je lansko leto prevzel predsedovanje mreži MenEngage na OVSE, letos pa  prispeval k vzpostavitvi voditeljske mreže šampionov za enakost spolov na Dunaju.  Poudaril je še, da v Sloveniji verjamemo, da uresničitev enakosti spolov ne predstavlja igre z ničelno vsoto temveč zmagovalno kombinacijo za vse. 

Voditeljski mreži šampionov na Dunaju se je pridružilo že več kot 50 veleposlanikov in visokih predstavnikov mednarodnih organizacij na Dunaju, prav tako predstavniki številnih nevladnih organizacij. Vsi člani mreže so podpisali pristopno deklaracijo,  s katero so se zavezali, da bodo pri organizaciji okroglih miz in razprav upoštevali vidik spolov in poskušali zagotoviti uravnoteženo zastopanost moških strokovnjakov in ženskih strokovnjakinj. Vsak izmed članov mreže šampionov je podal tudi konkretne zaveze o tem, kako bo  okrepil enakost spolov znotraj institucije, ki jo vodi. Člani mreže se bodo srečevali na letnih srečanjih, ki bodo namenjeni pregledu napredka pri uresničevanju sprejetih zavez.

Informacije o članih mreže na Dunaju ter njihovih zavezah so objavljene na spletni strani iniciative – http://genderchampions.com/vienna.