Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
08.05.2017  

Slovenija prispevala k obeležitvi OZN dneva kitajskega jezika na Dunaju

Dunaj, 8. maj 2017 – V osrednjem prostoru Organizacije združenih narodov na Dunaju – Rotundi –  je danes potekala otvoritvena slovesnost ob priložnosti letošnjega OZN dneva kitajskega jezika, katere del je tudi razstava kitajsko-slovenske umetnice Huiqin Wang. Udeležence dogodka je ob tej priložnosti nagovoril stalni predstavnik Republike Slovenije pri mednarodnih organizacijah na Dunaju, veleposlanik Andrej Benedejčič.

V svojem nagovoru je poudaril dobre odnose, ki jih ima Slovenija s Kitajsko, pri tem pa kot posebej pomembno izpostavil Iniciativo "16+1", katere namen je krepitev sodelovanja med Kitajsko in šestnajstimi srednje- in vzhodno- evropskimi državami.  Slovenija bo kot aktivna partnerica te pobude v avgustu gostila srečanje ministrov za kmetijstvo sedemnajstih držav, intenzivno sodelovanje pa poteka med drugim tudi na področju kulture. Več slovenskih umetniških izvajalcev bo namreč nastopilo v okviru letošnje kulturne sezone "16+1", ki bo potekala na Kitajskem.

Veleposlanik Benedejčič je izpostavil, da je sodelovanje Slovenijo s Kitajsko raznoliko, in opomnil, da vleče korenine že iz 18. stoletja. Državi namreč povezuje Avgustin Ferdinand Hallerstein, katerega življenje v ospredje postavlja razstava kitajsko-slovenske umetnice Huiqin Wang. Hallerstein, med drugim misijonar in astronom slovenskega rodu, je namreč na Kitajskem živel in delal petintrideset let. Njegovi dosežki ga uvrščajo med najbolj znane posrednike znanosti, kulture in umetnosti njegovega obdobja in so zaznamovali pomorsko svileno pot, s tem pa pomembno prispevali k znanstveno-tehnični in kulturni izmenjavi med Evropo in Kitajsko. Slovenija se pomena takšnih izmenjav zaveda, je poudaril veleposlanik Benedejčič, in to tudi uveljavlja v praksi.

Razstava kitajsko-slovenske umetnice Huiqin Wang bo predstavnikom dunajskega diplomatskega zbora in mednarodnih organizacij na ogled do 12. maja.