Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
26.04.2017  

Prvo zasedanje Splošne delovne skupine Wassenaarskega aranžmaja pod predsedovanjem Slovenije

Dunaj, 26. april 2017 – Danes se je prvič pod slovenskim vodstvom začelo redno spomladansko zasedanje Splošne delovne skupine Wassenaarskega aranžmaja.  Zasedanju v imenu slovenske strani predseduje stalni predstavnik Republike Slovenije pri mednarodnih organizacijah na Dunaju, veleposlanik Andrej Benedejčič.  Slovenija je enoletno predsedovanje Splošni delovni skupini prevzela januarja. 

Wassenaarski aranžma (www.wassenaar.org) je mednarodni režim za nadzor izvoza konvencionalnega orožja ter blaga in tehnologije z dvojno rabo. Ustanovljen je bil v nizozemskem mestu Wassenaar decembra 1995 s ciljem prispevati k regionalni in mednarodni varnosti ter stabilnosti.  Sedež ima na Dunaju, kjer se nahaja njegov Sekretariat.  Šteje enainštirideset sodelujočih držav, Slovenija pa je bila vanj sprejeta decembra 2004.

Letos je Slovenija prvič prevzela vodilni položaj v okviru tega pomembnega mednarodnega nadzornega režima. Splošna delovna skupina namreč obravnava ključne aktivnosti Wassenaarskega aranžmaja ter spremlja napredek pri prizadevanjih za preglednost in večjo odgovornost izvoznih praks sodelujočih držav.

Na tokratnem dvodnevnem zasedanju je predvidena izmenjava informacij med sodelujočimi državami o regionalnih vprašanjih, pomenu krepitve nadzora izvoza konvencionalnega orožja ter blaga in tehnologije z dvojno rabo ter glede implementacije sklepov ocenjevalnega leta aranžmaja, ki je potekalo lani.  Na zasedanju je na dnevnem redu tudi pregled letnega programa dela ter aktivnosti režima na terenu ter obravnava vlog držav za članstvo v Wassenaarskem aranžmaju. 

Slovenija se kot predsedujoča država Splošne delovne skupine zavzema za nadaljevanje konstruktivnega in rednega dialoga v okviru Wassenaarskega aranžmaja, za implementacijo sklepov lanskega ocenjevalnega leta in za promocijo politike odprtih vrat. Slovenija je namreč ena od so-poročevalk Wassenaarskega aranžmaja za vstop Črne gore v ta nadzorni režim.

Sicer pa bo v skladu z običajem danes zvečer veleposlanik Benedejčič gostil še poseben sprejem za okoli 150 udeležencev spomladanskega zasedanja Wassenaarskega aranžmaja. Na dogodku bo na voljo tudi slovensko vino.

Drugo zasedanje Splošne delovne skupine Wassenaarskega aranžmaja v letošnjem letu pod predsedovanjem Slovenije bo potekalo 25. in 26. oktobra.