Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
28.03.2017  

Podpis sporazuma med Slovenijo in ZDA na področju jedrske varnosti

Dunaj, 28. marec 2017 – Danes je bil ob robu 7. preglednega srečanja pogodbenic Konvencije o jedrski varnosti podpisan sporazum o izmenjavi informacij in sodelovanju med Upravo Republike Slovenije za jedrsko varnost in Komisijo za jedrsko varnost Združenih držav Amerike. Sporazum sta podpisala direktor uprave dr. Andrej Stritar na slovenski strani in predsedujoča komisije Kristine L. Svinicki na ameriški strani.

To je že peti takšen sporazum med obema državama, ki omogoča izmenjavo informacij s področja jedrske in sevalne varnosti, varovanja jedrskih snovi, prevoza, razgradnje jedrskih objektov, ravnanja z radioaktivnimi odpadki in druge pomembne informacije kot so izmenjava obratovalnih izkušenj in analize dogodkov. Sporazum bo slovenskim predstavnikom omogočil sodelovanje v okviru izobraževanj, ki jih organizira ameriški upravni organ, prav tako obema stranema izmenjavo sodelavcev ter gostovanja pri institucijah obeh organov.

Sporazum bo omogočil tudi sodelovanje pri raziskavah na področju jedrske varnosti. V tem okviru bo slovenskim raziskovalcem omogočen dostop do programov, ki jih razvija ameriški upravni organ za simulacijo procesov v jedrskih elektrarnah, vključno s težkimi nesrečami. V kontekstu izmenjave informacij sporazum obravnava tudi varstvo avtorskih pravic.

7. pregledno srečanje pogodbenic Konvencije o jedrski varnosti poteka od 27. marca do 7. aprila. Delegacijo Slovenije na srečanju vodi direktor Uprave Republike Slovenije za jedrsko varnost, dr. Andrej Stritar. Letošnje pregledno srečanje, ki sicer poteka vsake tri leta, med drugim predstavlja prvo priložnost za razpravo o načrtih in ukrepih na področju jedrske varnosti po objavi poročila generalnega direktorja IAEA o jedrski nesreči v Fukushimi leta 2015.