Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
24.03.2017  

Okrogla miza ob 25. obletnici vključitve Slovenije v OVSE

Ljubljana, 24. marec 2017 ­- Danes mineva 25 let odkar se je Slovenija vključila v današnjo Organizacijo za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) - prvo mednarodno organizacijo, v katero smo vstopili kot samostojna država. Ob tej priložnosti je Ministrstvo za zunanje zadeve v Cankarjevem domu v Ljubljani priredilo okroglo mizo z naslovom "OVSE včeraj, danes, jutri".

Slovenija se je v tedanjo Konferenco o varnosti in sodelovanju v Evropi, današnjo OVSE, vključila na današnji dan leta 1992. To je bila prva vključitev samostojne in mednarodno priznane Slovenije v mednarodno organizacijo, kar je predstavljalo velik korak, saj se je z vključevanjem v mednarodne organizacije Slovenija dokončno umestila na svetovni zemljevid kot samostojna in suverena država.

Ministrstvo za zunanje zadeve je 25. obletnico vstopa Slovenije v OVSE obeležilo z okroglo mizo z naslovom "OVSE včeraj, danes, jutri" v Cankarjevem domu v Ljubljani. Slavnostna govornika na okrogli mizi sta bila minister Erjavec in direktor OVSE Centra za preprečevanje konfliktov veleposlanik Marcel Peško, ki je udeležence nagovoril v imenu generalnega sekretarja OVSE.

Minister Erjavec je poudaril velik pomen, ki ga Slovenija pripisuje OVSE ter predstavil prispevek Slovenije v organizaciji v preteklih 25 letih. Pri tem je kot najpomembnejši prispevek izpostavil predsedovanje Slovenije OVSE v letu 2005, s katerim se je naša država izkazala kot zanesljiva partnerica v mednarodnem prostoru. Minister je predstavil tudi aktualni angažma Slovenije v organizaciji ter izrazil prepričanje, da OVSE ostaja aktualna in nepogrešljiva organizacija pri večdimenzionalnem ter vključujočem zagotavljanju evropske varnosti in dialoga.

Na okrogli mizi, ki jo je moderiral dr. Iztok Prezelj, so slovenski visoki predstavniki in strokovnjaki - med njimi minister za zunanje zadeve RS v času vključitve v KVSE in predsedujoči OVSE v letu 2005 dr. Dimitrij Rupel, nekdanji direktor ODIHR in predsedujoči Stalnemu svetu OVSE v letu 2005 veleposlanik Janez Lenarčič, podpredsednik Parlamentarne skupščine OVSE in njen posebni predstavnik za Jugovzhodno Evropo Roberto Battelli, predsednik Evro-atlantskega sveta Slovenije dr. Anton Bebler in namestnica vodje Posebne opazovalne misije OVSE v Ukrajini Aleška Simkić - razpravljali o vtisih iz časa vključevanja in zatem delovanja Slovenije v OVSE, vlogi in prispevku Slovenije v OVSE ter pomenu OVSE dandanes in v prihodnosti.

Razpravljavci so poudaril pozitivno vlogo OVSE oz. njene predhodnice KVSE pri procesih, ki so vplivali na dezintegracijo nekdanje blokovske ureditve in tudi pomagali prvim osamosvojitvenim prizadevanjem Slovenije. Današnje spremenjeno varnostno okolje narekuje OVSE potrebo po ustreznih prilagoditvah, ki bi polno izkoristile vse potenciale, s katerimi razpolaga ta organizacija. Navkljub izzivom s katerimi se sooča, OVSE tudi danes ostaja nepogrešljiv del celovite evropske varnostne arhitekture.