Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
13.03.2017  

Začetek 60. zasedanja Komisije ZN za narkotične droge

Dunaj, 13. marec 2017 – Danes se je začelo vsakoletno zasedanje Komisije za narkotične droge. Slovensko delegacijo, v kateri so tudi predstavniki Ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje, vodi veleposlanik Andrej Benedejčič, stalni predstavnik Slovenije pri mednarodnih organizacijah na Dunaju.

Otvoritvenega dela, ki je bil namenjen obeležitvi tokratnega 60. zasedanja Komisije za narkotične droge so se udeležili tudi tajska princesa Bajrakitiyabha Mahidol, ambasadorka dobre volje UNODC za vladavino prava za jugovzhodno Azijo, Yury Fedotov, izvršni direktor UNODC, Margaret Chan, generalna direktorica WHO in Werner Sipp, predsednik Mednarodnega nadzornega sveta za droge (INCB).

V rednem delu zasedanja Komisije za narkotične droge bo v ospredju razprava o implementaciji ciljev in operativnih priporočil iz zaključnega dokumenta, ki je bil lansko leto sprejet v okviru posebnega zasedanja Generalne skupščine OZN o svetovnem problemu drog (UNGASS2016). Slednji predstavlja zadnji konsenzualni dogovor, ki je usmerjen v spodbuditev naporov za učinkovito naslavljanje svetovne problematike drog.

Zasedanje bo namenjeno tudi obravnavi klasifikacije novih psihoaktivnih snovi v sezname prepovedanih drog, prav tako implementacije politične deklaracije in akcijskega načrta iz leta 2009, kakor tudi vprašanj o zmanjšanju ponudbe in povpraševanja po drogah ter boju proti pranju denarja.

Predlaganih je bilo tudi 10 resolucij in 2 odločitvi, med drugim o pripravah na 62. zasedanje Komisije za narkotične droge v letu 2019, naslavljanju zdravju škodljivih posledic novih psihoaktivnih snovi, alternativnem razvoju, okrepitvi koordinacije in sodelovanja med entitetami OZN, vključno med relevantnimi sektorji, posebej zdravstvenim in pravosodnim sektorjem ter o promociji ukrepov za preprečevanja HIV in ostalih s krvjo prenosljivih okužb med uporabniki prepovedanih drog.

Ob robu zasedanja bo potekalo več kot 100 stranskih dogodkov, ki bodo naslavljali širok nabor vprašanj, od zdravljenja in oskrbe ter zdravstvenega odzivanja na nove psihoaktivne snovi do heroinskih poti v Evropo in boja proti terorizmu in njegovem financiranju. Letos se zasedanja Komisije za narkotične droge udeležuje več kot 1500 predstavnikov držav, parlamentov, medvladnih organizacij, civilne družbe in zasebnega sektorja.