Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
08.03.2017  

Generalni direktor IAEA Amano potrjen za tretji mandat

Dunaj, 8. marec 2017 – Svet guvernerjev IAEA je generalnega direktorja Yukiya Amana danes soglasno potrdil za nov tretji štiriletni mandat na čelu Mednarodne agencije za atomsko energijo.  Amanu se sedanji mandat izteče novembra letos.  V skladu s statutom IAEA bo njegovo imenovanje moralo biti potrjeno še v okviru zasedanja Generalne konference IAEA, ki bo potekalo septembra letos.

Med tistimi, ki so danes čestitali generalnemu direktorju Amanu za ponovno izvolitev je bil tudi veleposlanik Andrej Benedejčič, guverner Republike Slovenije. Izpostavil je, da je Amano v svojih dveh mandatih kontinuirano demonstriral učinkovito vodenje agencije. Slednje je ključno prispevalo k temu, da je agenciji na učinkovit način uspelo nasloviti številne izzive, s katerimi se je soočala v preteklih letih. Njegova ponovna izvolitev zato pomeni zagotovitev potrebne kontinuitete dela in naporov usmerjenih v nadaljnjo krepitev prispevka agencije h globalnemu miru, varnosti in razvoju.

Veleposlanik Benedejčič je izpostavil tudi dosedanjo pomembno vlogo generalnega direktorja Amana pri promociji načela enakosti spolov, posebej glede povečevanja deleža žensk na visokih vodilnih položajih v agenciji. V tem kontekstu ga je pozval, da z omenjenimi napori nadaljuje tudi v prihodnje.

Na koncu je spomnil na zadnji obisk generalnega direktorja v Sloveniji oktobra 2015, med katerim je pustil zelo pozitivne vtise pri vseh slovenskih sogovornikih.  Zapomnili so si ga namreč ne le zaradi njegovih bogatih zunanjepolitičnih izkušenj, temveč tudi zaradi njegovega obsežnega poznavanja jedrskih zadev s čisto strokovnega vidika.  V zvezi s tem je potrdil močno podporo Slovenije njegovim nadaljnjim prizadevanjem na čelu agencije in izrazil željo po nadaljnjem tesnem sodelovanju.