Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
01.09.2011  

Dunaj, 31.08.2011 - Veleposlanica mag. Jamnišek predala poverilna pisma generalnemu sekretarju OVSE, Lambertu Zannieru

Generalni sekretar Zannier je predstavil svoja prizadevanja za reformo sekretariata, ki bi naj prispevala k uspešnejšemu sodelovanju brez povečanja proračunskih sredstev. Prizadeval si bo za večjo prepoznavnost OVSE, pri čemer je poudaril, da mora k zavedanju javnosti pomena te organizacije prispevati vsaka sodelujoča država in vsi, ki sodelujejo v okviru OVSE. Sogovornika sta se strinjala, da imajo pogosto tudi manjši, ciljno usmerjeni projekti, dolgoročne učinke. Ob tej priložnosti je veleposlanica spomnila na slovenski projekt "Naše pravice", ki se je začel izvajati v okviru OVSE. Slovenija je od 2005 naprej z omenjenim projektom dejavno omogočila izobraževanje o otrokovih pravicah več kot 155.000 otrokom v številnih državah, projekt  pa se je nato samostojno nadaljeval. Predstavila je tudi pobudo predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka za projekt rehabilitacije otrok iz Gaze v RS ter zanimanje s strani Arabske lige za tovrstno sodelovanje. Generalni sekretar Zannier je napovedal, da bo v prihodnjih dneh odpotoval v Kairo na pogovore z Arabsko ligo zaradi morebitnega sodelovanja z OVSE.

Sogovornika sta spregovorila tudi o situaciji na Kosovu, kjer bi s ciljno usmerjenimi projekti prav tako lahko prispevali k izboljšanju razmer. Generalni sekretar je poudaril, da si bo prizadeval za uspešno sodelovanje s Parlamentarno skupščino OVSE in ureditev pravnega statusa organizacije, čemur pripisuje velik pomen.

Oba sogovornika sta se zavzela za intenzivnejše sodelovanje OVSE z drugim mednarodnimi organizacijami in aktivno vlogo OVSE v mediteranskih državah, ki potrebujejo podporo na številnih področjih, s katerimi se že vrsto leto ukvarja OVSE.  Hkrati sta potrdila odlično sodelovanje Slovenije v OVSE, kar naj bi se nadaljevalo tudi v bodoče.