Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
01.09.2011  

Veleposlanica mag. Blanka Jamnišek je na Dunaju predala poverilna pisma Yuriyu Fedotovu, generalnemu direktorju UNOV (pisarna Združenih narodov na Dunaju) in izvršnemu direktorju UNODC (Pisarna Združenih narodov za droge in kriminal)

Uvodoma je veleposlanica predstavila sodelovanje Slovenije z agencijami in uradi OZN na Dunaju, predvsem na področju boja proti korupciji, tako v okviru preglednega mehanizma konvencije, kot tudi v Mednarodni protikorupcijski akademiji v Laxenbergu, kjer bo Slovenija že v septembru začela s trilateralnim projektom Evropsko protikorupcijsko urjenje. GD Fedotova je obvestila o slovenskem prispevku v Sklad za žrtve trgovanja z ljudmi. Navedla je tudi pripravljenost slovenskih strokovnjakov s širšega področja politik vezanih na droge, da svoje izkušnje pridobljene v okviru Pompidoujeve skupine Sveta Evrope o sodelovanju držav zahodnega Balkana na tem področju prenesejo v okvir UNODC. 

GD Fedotov se je zahvalil za sodelovanje Slovenije v forumih UNOV. Veleposlanico je povabil k intenzivnemu sodelovanju pri delu Združenih narodov in na redna srečanja namenjena veleposlanikom, kjer jim predstavi tekoče delo. GD Fedotov je izrazil upanje, da bo v nadaljevanju še intenzivneje sodeloval s predstavniki Slovenije ter prenesel pozdrave tako predsedniku RS dr. Turku, kakor tudi ministru za zunanje zadeve Žbogarju, s katerima odlično sodeluje še iz časa slovenskega nestalnega članstva v VS OZN 1998/1999.

VP je ob sklepu obvestila o slovenski kandidaturi za nestalno članico Varnostnega Sveta OZN za leti 2012 – 2013, ob tem pa mu je predala informacijo o prioritetah Republike Slovenije na 66. Generalni skupščini OZN. V nadaljevanju pripenjamo informacijo o prioritetah Republike Slovenije na 66. Generalni skupščini OZN.

http://www.unvienna.org/

http://www.unis.unvienna.org/unis/en/pressrels/2011/unisbio953.html