Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
25.08.2011  

Veleposlanica mag. Jamnišek predala poverilna pisma Tiborju Tóthu, izvršnemu sekretarju CTBTO

Izvršni sekretar  je pohvalil sodelovanje Slovenije v okviru CTBTO, s poudarkom na političnem in finančnem področju. Veleposlanica je v uvodnem nastopu poudarila pomembnost prizadevanj za razorožitev in napore slovenskega zunanjega ministra, ki ob vsaki primerni priložnosti, ko se obravnava tematika jedrskega razoroževanja, odpre vprašanje nujnosti ratifikacije Pogodbe o celoviti prepovedi jedrskih poskusov. Takšna prizadevanja številnih partnerjev lahko pripomorejo k cilju, da bi bil ves svet brez jedrskega orožja.

V dialogu sta v nadaljevanju povzela ključne elemente delovanja CTBTO.  Ključno orodje so opazovalne postaje, ki merijo morebitno širjenje elementov, ki bi nakazovali jedrske poskuse, so relativno enakomerno razporejene po svetu, razen na nekaterih območjih, kjer države niso podpisale ali ratificirale pogodbe. Devet držav je še med tistimi, katerih pristop oz. ratifikacija je nujno potrebna, da bi pogodba lahko začela veljati (ratifikacija: Egipt, Indonezija, Iran, Izrael, Kitajska, ZDA; pristop in ratifikacija: Indija, Pakistan, Severna Koreja). Pomembno je še naprej spodbujati te države, da pristopijo oz. ratificirajo pogodbo.

Omenjene opazovalne postaje imajo pomembno vlogo tudi pri napovedovanju naravnih nesreč, od potresov do cunamijev. Po jedrski nesreči v Fukushimi so merile radiološke izpuste in premikanja tega zraka z izpusti. Ugotovljeno je bilo, da so v štirinajstih dneh jedrski izpusti prepotovali ves svet, vključno z južno hemisfero, česar strokovnjaki niso predvideli. Veleposlanica je pohvalila odlično delo CTBTO v času po nesreči ter njeno sodelovanje z Mednarodno agencijo za atomsko energijo (IAEA).    

Izvršni sekretar Toth je izrazil stališče, da je s prizadevanji za popolno prepoved potrebno intenzivno nadaljevati. Veleposlanica Jamnišek je sklenila razgovor z upanjem, da bi bila uveljavitev pogodbe možna še v času njenega mandata in da bo Slovenija  na političnem nivoju še naprej prispevala k tem prizadevanjem.