Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
25.08.2011  

Veleposlanica mag. Jamnišek predala poverilna pisma generalnemu direktorju IAEA Amanu

V pogovoru se je slovenska veleposlanica spomnila nesreče v jedrski elektrarni Fukushima in povzela slovenski odziv nanjo. Poudarila je pomembno vlogo Uprave RS za jedrsko varnost, ki je spremljala položaj in tekoče obveščala slovensko javnost o tem. Ob tej priliki je veleposlanica izrazila solidarnost slovenskega naroda z japonskim ter upanje, da se takšna nesreča ne bi nikjer nikoli več ponovila. IAEA  ima izjemno izpostavljeno vlogo, saj lahko pomembno prispeva  k zagotavljanju jedrske varnosti po svetu.

V nadaljevanju je  mag. Jamnišek predstavila odlično slovensko sodelovanje z IAEA. Z generalnim direktorjem Amanom pa sta pregledala aktualna odprta vprašanja, ki jih bodo članice IAEA obravnavale na Generalni konferenci IAEA, ki bo na Dunaju potekala med 19. in 23. septembrom 2011. Izrazila sta upanje, da bo Svet guvernerjev sprejel osnutek Akcijskega načrta za jedrsko varnost. Po jedrski nesreči na Japonskem, ki je bila posledica potresa, je namreč  generalni direktor Amano dal pobudo za sklic ministrske konference o jedrski varnosti, ki je potekala junija 2011. V deklaraciji  so člani Agencije napovedali pripravo Akcijskega načrta za jedrsko varnost in pričakujemo, da bo le-ta potrjen na Generalni konferenci septembra. Izvajanje načrta bo predvidoma pomembno  prispevalo k zagotovitvi večje jedrske varnosti po svetu.

Generani direktor Amano je pohvalil dosedanje sodelovanje Slovenije v Agenciji  z željo po nadaljevanju tega sodelovanja. Veleposlanica mag. Jamnišek je zagotovila  podporo naše države IAEA na vrsti področij njenega delovanja ter izrazila svojo podporo slovenskim ekspertom na jedrskem področju tudi v prihodnje.