Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
06.12.2011  

OVSE – Ministrski svet, 6. – 7. december 2011

Vilnius, 6. december 2011 – Danes se je v prestolnici letošnje predsedujoče Litve Vilnius pričelo 18. zasedanje Ministrskega sveta Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE). Na zasedanju sodeluje 45 ministrov za zunanje zadeve sodelujočih držav. Slovensko delegacijo vodi Matej Marn, politični direktor v Ministrstvu za zunanje zadeve.

Ministrski svet je centralni organ OVSE za odločanje in upravljanje, ki zaseda enkrat letno, na katerem zunanji ministri 56 sodelujočih držav pregledajo in ovrednotijo dejavnosti organizacije ter izmenjajo svoje poglede na varnostna vprašanja v največji regiji.

Na Ministrskem svetu bodo delegacije v prihodnjih dveh dneh razpravljale o dosežkih, ki jih je ta organizacija dosegla v letu, ki je sledilo Vrhunskemu zasedanju v Astani leta 2010. Soglasno bodo sprejeli tudi odločitve, ki naj bi prispevale k napredku pri zagotavljanju evroatlantske, evropske in evroazijske varnosti.

Celovit pristop OVSE preko politično-vojaške, ekonomsko okoljske in človekove dimenzije, je edinstven. S političnimi zavezami sodelujoče države že od Helsinške deklaracije leta 1975 gradijo varnostno skupnost, ki se razteza od Vancouvra do Vladivostoka.