Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
30.06.2011  

Lamberto Zannier novi generalni sekretar OVSE

Dunaj, 30. junija 2011 - Italijan Lamberto Zannier je bil imenovan za novega generalnega sekretarja OVSE. Odločitev je sporočil litvanski zunanji minister A. Ažubalis, ki letos predseduje organizaciji. Ob tem je spomnil na izzive, ki so pred OVSE, in izrazil prepričanje, da se bo L. Zannier s svojimi bogatimi diplomatskimi izkušnjami in znanjem uspešno soočil z odprtimi vprašanji. Poleg tega pozna OVSE, kjer je zasedal položaj direktorka Centra za preprečevanje konfliktov (2002 – 2006). Od junija 2008 je bil Zannier posebni predstavnik OZN za Kosovo in vodja UNMIK.

Predsedujoči OVSE Ažubalis je med izzivi organizacije omenil rešitev zamrznjenih konfliktov v regiji in učinkovitejše soočanje z najnovejšimi grožnjami varnosti, vključno s tistimi, ki prihajajo z Afganistana ter severne Afrike. Novi GS L. Zannier se je v uvodnem nastopu na Stalnem svetu zavzel za večjo prepoznavnost OVSE, ki je eden ključnih mednarodnih akterjev za zagotavljanje varnosti in stabilnost na evroatlantskem in evroazijskem območju. S svojim celovitim pristopom k varnosti, širokim članstvom, mehanizmi za zgodnje opozarjanje in reševanje konfliktov, mrežo inštitucij in terenskih misij ima organizacija edinstveno vlogo pri zagotavljanju miru in varnosti, je poudaril.

Zannier je na položaju generalnega sekretarja nasledil M. P. de Brichambauta iz Francije, ki je bil na ta položaj imenovan v času slovenskega predsedovanja OVSE (2005). Med kandidati za omenjeno funkcijo so bili še U. Plassnik (Avstrija), E. Ercin (Turčija) in J. Soares (Portugalska). V prvem krogu je predsedujoči za GS predlagal U. Plassnik, ki pa ni dobila soglasja 56-tih držav. Njenemu imenovanju je nasprotovala Turčija.

L. Zannier (foto: OVSE)