Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
29.06.2011  

Letna pregledna varnostna konferenca 2011

Dunaj, 29. junija 2011 – Na Dunaju se je začela tridnevna letna pregledna varnostna konferenca (ASRC), na kateri udeleženci razpravljajo o transnacionalnih grožnjah in izzivih varnosti, zgodnjem opozarjanju, preprečevanju konfliktov in pokonfliktni obnovi. Med temami bo tudi revitalizacija in modernizacija nadzora nad oborožitvijo.

Na konferenci je govoril generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen, nastopila bosta tudi Rose Gottemoeller, pomočnica državnega sekretarja ZDA, odgovorna za nadzor nad oborožitvijo, ter Mikhail Uliyanov, direktor Oddelka za varnostne zadeve in razorožitev na MZZ RF.

GS Nata Rasmussen je poudaril potrebo po celovitem pristopu in skupnem boju proti transnacionalnim grožnjam varnosti. Pozval je h krepitvi sodelovanja NATO in OVSE v primeru Afganistana, v boju proti terorizmu, nadzoru nad orožjem in izvedbi demokratičnih reform.

ASRC je poleg letne implementacijske konference (AIAM), ki je marca letos potekala na Dunaju, eden najpomembnejših dogodkov na politično vojaške dimenzije OVSE.