Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
10.06.2011  

Na sedežu OZN na Dunaju odprli razstavo »Voda, naše upanje«

Dunaj, 9. junija 2011 - Ob svetovnem dnevu okolja, 5. juniju, in v okviru aktivnosti ob 20. obletnici osamosvojitve, sta veleposlanika in stalna predstavnika pri OZN na Dunaju Slovenije in Kostarike, Aleksander Geržina in Teresa Dengo Benavides,  na pobudo slovenskega veleposlanika uradno odprla slovensko razstavo „Voda, naše upanje“. Otvoritev s predstavitvijo slovenskega pršuta in vina, je spremljal kostariški zbor „Cafe Coral“.   


Slovenija in Kostarika sta dve od šestih držav (še Islandija, Zelenortski otoki, Singapur in Združeni Arabski Emirati), ki sodelujejo v tako imenovani Zeleni skupini (Green Group), ki jo je pred približno dvema letoma predlagal slovenski zunanji minister Samuel Žbogar. Skupina si prizadeva za osveščanje o globalnih okoljskih temah, kot so podnebne spremembe, varovanje voda in uporaba obnovljivih virov energije.


Sprejema ob odprtju razstave so se udeležili številni veleposlaniki, diplomati ter uslužbenci OZN, med njimi tudi generalni direktor Mednarodne Agencije za jedrsko energijo (IAEA), namestnik pomočnika državne sekretarke v State Departmentu za mednarodno varnost in neproliferacijo, Eliot Kang, ter predstavnica EEAS za neproliferacijo, Annalisa Giannella. Veleposlanik Geržina je v uvodnem govoru spomnil na 20. obletnico slovenske samostojnosti, sprejem ob tej priložnosti z udeležbo predsednika republike dr. D. Türka je na Dunaju potekal v istem tednu, in opisal vključevanje Slovenije v mednarodne organizacije z vodilnimi funkcijami, ki jih je naša država v svoji kratki zgodovini že opravljala. Med njimi so nestalno članstvo v varnostnem svetu OZN (1998/1999), predsedovanje OVSE (2005), predsedovanje Evropskemu svetu (2008), predsedovanju Svetu Evrope (2009). Ob tem je predstavil kandidaturo RS za nestalno članico v Varnostnem Svetu za leti 2012 – 2013, kjer bodo okoljska vprašanja ena naših prednostnih nalog.