Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
31.05.2011  

Diplomati OVSE obiskali Uzbekistan

Taškent, 9. - 12. maja 2011 – Diplomati OVSE, ki spremljajo dogajanje v Osrednji Aziji, so se na povabilo Projektnega koordinatorja OVSE v Uzbekistanu udeležili delovnega obiska v Taškentu. Med obiskom so se seznanili z delom tamkajšnje misije OVSE in projekti, ki jih organizacija izvaja v Uzbekistanu.

Poleg pogovorov v Uradu projektnega koordinatorja so se diplomati srečali s predstavniki ministrstva za zunanje zadeve in drugih pristojnih institucij Uzbekistana, ki so pohvalili sodelovanje z OVSE na številnih področjih. Posebej cenjena je pomoč OVSE na področju boja proti pranju denarja in financiranju terorizma, zaščite in ohranitve Aralskega jezera, boja proti trgovini z ljudmi ter pri projektu izdelave biometričnih potnih listov.

Uzbekistan je pripravljen okrepiti sodelovanje z OVSE tudi na področju človekovih pravic, je ob obisku zagotovila varuhinja človekovih pravic Uzbekistana Rašidova. Njen urad tesno sodeluje z OVSE pri organizaciji konferenc in seminarjev o človekovih pravicah in drugih aktivnostih, ki prispevajo k njihovemu doslednejšemu spoštovanju.

Diplomati so se v Uzbekistanu srečali s predstavniki drugih mednarodnih organizacij v državi, nevladnih organizacij in civilne družbe. V Taškentu deluje tudi slovenska nevladna organizacija Regionalni dialog, ki izvaja številne projekte na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Diplomati OVSE z varuhinjo človekovih pravic Uzbekistana S. Rašidovo