Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
16.04.2011  

Slovenija predstavila izkušnje na področju varovanja človekovih pravic

Dunaj, 15. aprila 2011 – OVSE je 14. in 15. aprila organiziral dvodnevno srečanje predstavnikov nacionalnih institucij in varuhov človekovih pravic, na katerem je sodeloval tudi namestnik slovenske Varuhinje človekovih pravic Jernej Rovšek. Slovenija je na konferenci predstavila prakso obravnave letnega poročila varuha za človekove pravice v Državnem zboru in vlogo Vlade v tem postopku.

Predstavljene izkušnje so bile deležne pozornosti in pohvale strokovnjakov ter so bile ob zaključku konference predstavljene kot primer dobre prakse in uspešnega sodelovanja izvršne oblasti pri obravnavi poročil o uresničevanju človekovih pravic v državi.  

Udeleženci zasedanja so se strinjali, da so ustanove za varovanje človekovih pravic ključne za promocijo človekovih pravic, za učinkovito delo pa potrebujejo jasno določen mandat, finančna sredstva ter popolno neodvisnost. Posebej pomembno je njihovo stalno in tesno sodelovanje s civilno družbo, ki ima stik z ljudmi ter razume njihove potrebe in težave.  Razprava je opozorila na pomanjkljivosti pri delu institucij in varuhov, predvsem na njihovo vlogo pri promociji, oblikovanju zakonodaje ter izobraževanju na področju človekovih pravic. Zato je v številnih državah treba okrepiti delovanje tovrstnih ustanov.

Namestnik varuhinje človekovih pravic J. Rovšek se je ob robu konference srečal z direktorjem Urada za demokratične institucije in človekove pravice (ODIHR) Janezom Lenarčičem ter mu predstavil položaj na področju človekovih pravic v Sloveniji in delovanje Urada ombudsmana. V pogovoru je bila med drugim omenjena študija ODIHR pri pregledu zakonodaje držav na področju človekovih pravic, ki jo uporablja čedalje več držav.