Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
09.12.2016  

Zaključek srečanja zunanjih ministrov OVSE v Hamburgu

Hamburg, 9. december 2016 – Danes se je zaključilo 23. zasedanje Ministrskega sveta Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi, ki je predstavljalo sklepno dejanje nemškega predsedovanja organizaciji v letu 2016. Slovensko delegacijo je vodil minister za zunanje zadeve Karl Erjavec.

S soglasjem je bilo sprejetih več ministrskih odločitev in deklaracij o aktualnih vprašanjih, ki jih obravnava organizacija, med drugim Odločitev o vlogi OVSE pri upravljanju z velikimi premiki migrantov in beguncev, Deklaracija ob 20. obletnici okvira OVSE za nadzor oborožitve, Deklaracija o projektih OVSE na področju osebnega in lahkega orožja (SALW), Odločitev o povečanju uporabe predhodnih podatkov o potnikih, Deklaracija o krepitvi naporov OVSE pri preprečevanju in boju proti terorizmu, Odločitev o ukrepih OVSE povezanih z varnostjo in uporabo informacijsko komunikacijske tehnologije ter Odločitev o dobrem upravljanju in povezljivosti.

Slovenska stran pripisuje še poseben pomen sprejetju odločitev o migrantih in beguncih.  Kot je v svojem nastopu na plenarnem delu zasedanja poudaril minister Erjavec, je letošnja migrantska in begunska kriza prizadela številne sodelujoče države OVSE, vključno s Slovenijo.  Zato se je posebej zavzel za sprejem ustrezne odločitev na to temo in spomnil, da je bil večdimenzionalni pristop k vprašanju migracij potrjen že na Ministrskem zasedanju OVSE v Ljubljani leta 2005, med slovenskim predsedovanjem organizaciji.  V tem smislu je pomembno, da danes sprejeta odločitev politično umešča OVSE na tem področju in omogoča nadaljnji angažma organizacije pri soočanju z velikimi premiki migrantov in beguncev. 

Na zaključnem zasedanju Ministrskega sveta OVSE sta udeležence sicer nagovorila še trenutni predsedujoči OVSE, nemški zunanji minister Steinmeier in prihodnji predsedujoči OVSE, avstrijski zunanji minister Kurz. Predsedovanje OVSE bo namreč z začetkom prihodnjega leta prevzela Avstrija, ki bo naslednje, 24. zasedanje Ministrskega sveta OVSE, gostila 7. in 8. decembra 2017 na Dunaju.