Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
08.12.2016  

Minister Erjavec na otvoritvi Ministrskega sveta OVSE v Hamburgu

Hamburg, 8. december 2016 - Minister za zunanje zadeve Republike Slovenije Karl Erjavec se danes udeležuje otvoritvenega zasedanja 23. Ministrskega sveta Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) v Hamburgu. Srečanje gosti nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier kot predsedujoči OVSE v letošnjem letu. Dogodek se bo predvidoma zaključil v petek, 9. decembra.

Srečanje zunanjih ministrov sodelujočih držav OVSE bo osredotočeno na razpravo o reševanju krize v in okrog Ukrajine ter ostalih aktualnih vprašanjih evropske varnosti, med katerimi so v ospredju tudi boj proti terorizmu, ekstremizmu in radikalizaciji ter naslavljanje vprašanja migracij. Na otvoritvenem delu dogodka bodo zbrane udeležence poleg nemškega gostitelja nagovorili še generalni sekretar OVSE Lamberto Zannier in predsednica Parlamentarne skupščine OVSE Christine Muttonen.

Ob robu prvega dne srečanj je predvidenih več stranskih dogodkov, med drugim na temo nadzora nad oborožitvijo, ki mu nemška stran pripisuje poseben pomen. Delovno kosilo zunanjih ministrov, ki ga bo gostil minister Steinmeier, pa bo potekalo pod naslovom "Močan OVSE za varno Evropo: kako priti do OVSE, ki ga potrebujemo?". 

Ministrsekga zasedanja OVSE se na visoki ravni udeležujejo delegacije sedeminpetdesetih sodelujočih držav, enajstih partnerskih držav OVSE iz sredozemske in azijske regije, predstavniki avtonomnih institucij OVSE in številnih drugih mednarodnih organizacij.

V okviru plenarnega zasedanja je predviden tudi nastop zunanjega ministra Erjavca. Slednji namerava v okviru svoje udeležbe opraviti tudi vrsto bilateralnih srečanj, med drugim z zunanjimi ministri Turčije, Rusije in Andore.