Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
05.12.2016  

Srečanje ministrice Irene Majcen z izvršnim sekretarjem CTBTO Zerbom

Dunaj, 5. decembra 2016 – Danes se je ministrica za okolje in prostor Irena Majcen srečala z izvršnim sekretarjem Organizacije pogodbe o celoviti prepovedi jedrskih poskusov (CTBTO) dr. Lassino Zerbom.  Do srečanja je prišlo ob robu Mednarodne konference o jedrskem varovanju, ki danes poteka na Dunaju.

Ministrica Irena Majcen je v pogovoru izvršnemu sekretarju najprej čestitala ob ponovnem imenovanju za izvršnega sekretarja CTBTO in mu zaželela uspešno delo tudi v prihodnje. Izrazila je zadovoljstvo, da je dr. Zerbo letos dvakrat obiskal Slovenijo, ko se je udeležil NATO konference o neširjenju orožij za množično uničevanje in Strateškega foruma Bled. Ministrica je sogovornika informirala, da bo na Strateškem forumu Bled septembra 2017 ena od tem namenjena jedrskim vprašanjem.

Z izvršnim sekretarjem sta spregovorila o pomenu Pogodbe o celoviti prepovedi jedrskih poskusov, ki letos obeležuje 20. obletnico. Ministrica je zagotovila slovensko podporo nadaljnjim prizadevanjem za čim prejšnjo uveljavitev pogodbe.

Sogovornika sta izpostavila pomen mednarodnega nadzornega sistema, ki združuje informacije seizmičnih postaj z vsega sveta ter s tem prispeva k zaznavanju morebitnih jedrskih poskusov. Nadzorni sistem se je izkazal za koristnega tudi za druge namene, kot npr. za zgodnje opozarjanje v primeru cunamijev. Ministrica in izvršni sekretar sta spregovorila tudi o jedrskem programu DLR Koreje, ki je trenutno edina država, ki izvaja jedrske poskuse.

Sicer si je ministrica Majcen v okviru obiska ogledala tudi Mednarodni podatkovni center, ki deluje v okviru Organizacije pogodbe o celoviti prepovedi jedrskih poskusov (CTBTO). Namenjen je zbiranju, obdelovanju in analiziranju podatkov iz 337 merilnih postaj po svetu, ki jih ima organizacija nameščene za odkrivanje morebitnih jedrskih eksplozij.